Hezbollah: a terroristák több kárt okoznak, mint a karikatúrák

Sayyed Hassan Nasrallah, a libanoni Hezbollah vezére, pénteken kijelentette, hogy a takfiri terroristák sokkal nagyobb kárt okoznak az Iszlámnak, mint a karikaturisták. Nasrallah egyértelműen a párizsi Charlie Hebdo szerkesztősége ellen történt támadásra utalt szavaival.

Pénteken a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadásra reagálva Sayyed Hassan Nasrallah, a libanoni Hezbollah feje azt nyilatkozta, hogy a takfiri terroristák sokkal nagyobb kárt okoznak az Iszlámnak, mint azok, akik „könyvekkel, filmekkel vagy akár karikatúrákkal támadták meg Isten hírnökét”, írta a Reuters. 

A takfiri kifejezés olyan muszlimokra utal, akik másokat, beleértve más muszlimokat, hithagyással okolnak. A Hezbollah olyan szélsőségesen radikális csoportokat illet ezzel a jelzővel, mint az al-Kaida és az Iszlám Állam. Érdemes megjegyezni, hogy amíg ezek a csoportok szélsőséges szunnita szerveződések, a libanoni Hezbollah egy síita csoport, amelyet az extremisták elpusztítanának. 

A Hezbollahot több nyugati ország, beleértve Franciaországot és az Egyesült Államokat, terrorista szervezetként tartja számon. Libanonban viszont a szervezet politikai szárnya szerepel a helyi parlamentben, mi több a kormányzó koalíció részesei. A Hezbollah katonai szárnya meghatározó szereplő nemcsak Libanonban, de a súlyos polgárháború sújtotta Szíriában is. 

A szerdai Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás során tizenkét ember veszítette életét. A hetilap munkatársai gyakran készítettek gúnyos vallási és politikai karikatúrákat. Az elkövető testvérpár akkor még el tudott menekülni a helyszínről, de pénteken egy túszejtést követően a párizsi hatóságok először sarokba szorították őket, majd egy tűzpárbaj során végeztek velük. Ezzel párhuzamosan Párizsban egy harmadik túszejtővel – aki a csütörtöki rendőrgyilkosság gyanúsítottja – is végeztek a hatóságok. 

Vágner Krisztián

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »