30 EU-s iskolanap, 13500 diák, 780 pedagógus

A Mi vagyunk Európa! program 30 helyszínén közel 13500 diák és 780 pedagógus vett részteurópai uniós iskolanapokon. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésében, az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló sorozat tavasszal indult, az iskolanapok jelentős része hátrányos helyzetű kistérségekben valósult meg.

A program célja az volt, hogy könnyed, játékos formában ismertesse meg a középiskolásokkal az Európai Unió működését és az EU nyújtotta lehetőségeket. E célkitűzést igazolta a program keretében, 9528 fiatal részvételével készült, nem reprezentatív kutatás is. A kérdésre, hogy Magyarország mekkora nagyságrendű fejlesztési (kohéziós) támogatást kap az EU-tól a 2014-2020-as periódusban, a válaszadók döntő többsége, 46%-a az 5000 milliárd forintot jelölte meg, 21,4% még ennél is kisebb összegre, 4000 milliárd alatti támogatásra tippelt. A tényleges összeget, azaz a mintegy 7000 milliárd forintot a válaszadók mindössze 30% tudta helyesen. Március és november között Bonyhádtól Hajdúböszörményig több ezer diák készült fel a vetélkedőkre olyan EU-s témákból, mint a környezetvédelem, a kulturális sokszínűség vagy az EU-s jogok. Emellett plakátok, táncelőadások és uniós tudósítások készültek, hogy az iskolanapok végén a legjobb osztályok értékes nyereményeket, a győztesek pedig egy budapesti osztálykirándulást nyerjenek.

A fiatalokat a helyszínen nemcsak a társaik és a tanáraik, hanem a program nagykövetei is bíztatták: a kaposvári vetélkedőn D. Tóth András,műsorvezető, Ajkán Kis Gergő, Európa-bajnok úszó, Szentesen Szekeres Adrien, énekesnő, Budapesten Nagy Viktor, világbajnok magyar válogatott vízilabdázó, Lentiben Polgár Odett énekesnőbeszélgetett a tanulókkal az Európai Unióról és saját élményeikről.

Prime Time

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »