Az amerikai vétón bukott meg a palesztin államiság

A tizenöt tagú Biztonsági Tanács mindössze nyolc tagja szavazott igennel arra a tervezetre, amely megszüntetné a palesztin területek izraeli megszállását, és békét kezdeményezne a felek között. Az Egyesült Államok – korábbi nyilatkozatainak megfelelően – megvétózta a javaslatot, így a palesztin államiság és az Izraellel való viszonyok normalizálódása még várat magára.

A tizenöt tagú Biztonsági Tanácsban ahhoz, hogy egy javaslat elfogadásra kerüljön, legalább kilenc állam szavazata szükséges úgy, hogy az öt állandó tag egyike sem él vétójogával.

A tervezetet nyolc állam, köztük Franciaország, Kína és Oroszország is támogatta, öt állam, köztük Nagy-Britannia, tartózkodott, és két ország, az Egyesült Államok és Ausztrália nem támogatta a javaslatot. Ez azt jelenti, hogy mivel az USA élt vétójogával, ha meglett volna mind a kilenc szavazat, akkor sem került volna elfogadásra a tervezet.

Az amerikai ENSZ-nagykövet, Samantha Power a BT előtt elmondott tizenöt perces beszédében védte az amerikai álláspontot, hangsúlyozva, hogy az nem az izraeli-palesztin béke ellen irányul.

„Az Egyesült Államok minden nap új lehetőségeket keres olyan konstruktív lépések megtételére, amelyek egy tárgyalások útján elért megállapodáshoz vezethetnek, támogatva mindkét fél elképzeléseit”, mondta Samantha Power, majd hozzátette: „A Biztonsági Tanács előtt lévő javaslat jelenleg nem ezen konstruktív lépések egyike.”

A nagykövet szerint a tervezet olyan határidőket tűzött ki, amelyek nem veszik figyelembe Izrael biztonsági érdekeit, valamint még rosszabb, hogy „a szavazásra úgy került sor, hogy azt nem előzte meg megfelelő vita és a tervezet minden apró részletének figyelembevétele.”

Power azonban Izraelt sem kímélte. Úgy fogalmazott, hogy semmiképpen sem szabad azt hinni, hogy a sikertelen szavazás egyben a jelenlegi status quo megerősítését is jelenti. Emellett hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok mélységesen elítéli mindkét fél azon lépéseit, amelyek aláássák a béketörekvéseket.

Dina Kawar, Jordánia ENSZ-nagykövete sajnálatát fejezte ki, hogy a javaslatot leszavazták, ugyanakkor elmondta, hogy várható volt, hogy a BT tagoknak még időre van szükségük a tervezet megismerésére.

A javaslat elfogadásának valóban vajmi kevés esélye volt. Az Egyesült Államok már korábban kijelentette, hogy élni fog vétójogával a javaslattal kapcsolatban, mivel az nem konstruktív, nem veszi figyelembe Izrael biztonsági érdekeit, illetve Washington túl korainak is tartotta a szavazást, es azt sokkal inkább a márciusi előrehozott izraeli választások után tartaná meg.

Emellett Nagy-Britannia is csatlakozott az Egyesült Államokhoz: a brit vezetés sem támogatja a palesztin államiságot. A Biztonsági Tanács állandó tagjaként pedig szintén vétójoggal rendelkezik.

Palesztin csalódás

A palesztin fél, miután a korábbi béketárgyalások sorra kudarcba fulladtak, a nemzetközi intézményeken keresztül próbálja céljait elérni. Azt reméli, hogy a nemzetközi szervezetekben való tagság révén nagyobb esély nyílhat a palesztin államiság elismerésére.

Riyad Manszúr palesztin képviselő az ENSZ-ben köszönetet nyílvánított mindazoknak, akik támogatták a javaslatot, kiemelve azokat az európai országokat, akik hajlandók elismerni a palesztin államot.

Hangsúlyozta, hogy eljött már az idő, hogy véget érjen „a gyűlöletes izraeli megszállás és a büntetlenség, amely annyi szenvedést okozott népünknek.”

„A legsajnálatosabb dolog így az, hogy a Biztonsági Tanács még mindig gyenge”, tette hozzá Manszúr.

A palesztin ENSZ-képviselő elmondta, hogy a palesztin vezetésnek most muszáj új lépéseket tennie. A palesztinok már korábban figyelmeztették Izraelt, hogy a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak Izrael ellen, egy fórumot teremtve Izrael háborús bűneinek kivizsgálására.

Israel Nitzan, Izrael ENSZ-delegáltja egy közleményben fejtette ki véleményét, és elmondta, hogy a palesztinok minden lehetőséget figyelembe vettek, amely elkerüli a közvetlen tárgyalásokat, és a BT elé vitték egyoldalú javaslatukat.

„Híreim vannak a palesztinok számára. Nem provokálhattok és nem érhetitek el az államiságot ilyen módon”, fogalmazott Nitzan.

Az izraeli vezetés többször hangsúlyozta, hogy a javaslat elfogadása csak mélyítené a két fél közti konfliktust, valamint kizárólag a Hamásznak kedvezne.

A francia ENSZ-nagykövet, Francois Delattre elmondta, hogy Párizs folytatni fogja erőfeszítéseit, hogy a BT-n keresztül elfogadásra kerüljön a javaslat, és sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült konszenzusra jutni a kérdésben. 

„Erőfeszítéseink itt nem állnak meg. Kötelességünk folytatni, és újra megpróbálni”, mondta a francia ENSZ-delegált.

Káply Mátyás

Friss hírek