Botrányos közbeszerzések Szlovákiában

A szlovákiai állami intézmények, minisztériumok és kórházak egy része a karácsonyi ünnepeket is arra használja ki, hogy csaljon a közbeszerzési pályázatokon – figyelmeztet a Transparency International Slovensko (TIS) korrupcióellenes szervezet. Az alábbiakban az Új Szó Online sorait idézzük.

Egy nappal az ünnepek előtt, vagyis december 23-án Szlovákiában 101 új állami közbeszerzési pályázatot írtak ki, négyszer annyit, mint egy átlagos napon. Emília Sičáková-Beblavá, a TIS képviselője szerint az állami intézmények ezzel megsértik a közbeszerzés alapelveit.

A közbeszerzés lényege ugyanis az, hogy az állam a lehető legolcsóbban jusson hozzá a lehető legjobb minőségű termékekhez és szolgáltatásokhoz. Erre akkor van a legnagyobb esély, ha a pályázatra minél több cég jelentkezik. Márpedig, ha a pályázatot az ünnepek előtt írják ki, a szabadságok miatt arra jóval kevesebben jelentkeznek, mint az év többi részében.

Egyes állami intézmények számára a TIS szerint ugyanakkor épp ez a lényeg. „Egyes intézmények valószínűleg már jó előre kiválasztották a lehetséges győzteseket, és a karácsonyi ünnepeket használták ki arra, hogy ezeknek a lehető legkevesebb vetélytársuk legyen” – állítja Sičáková-Beblavá.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »