Az orosz válság közvetlen hatással van Latin-Amerikára is

A BBC Mundo elemzői szerint az orosz pénzügyi válság közvetlen következményekkel bírhat Latin-Amerikára, ugyanis a nyugati államok szankcióinak következményeként a térség Oroszország fontos beszállítójává vált.

Az elmúlt fél év során Latin-Amerika igyekezett kihasználni az Egyesült Államok és az Európai Unió Oroszországgal való szembenállását, jelentősen növelve a latin-amerikai termékek jelenlétét az orosz piacon. A nyugat szankcióira adott válaszként Vlagyimir Putyin kormánya megtiltotta az EU-ból, illetve az USA-ból származó hús, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök és halak bevitelét Oroszországba, mely előnyös helyzetbe hozta Latin-Amerikát, a térség ugyanis versenyelőnnyel rendelkezik ezen termékek piacán.

Oroszországot azonban jelenleg komoly pénzügyi válság sújtja: az utóbbi hónapokban a rubel harminc százalékot veszített árfolyamából, valamint a kőola, – amely a földgázzal együtt az ország bevételeinek körülbelül felét adja – világpiaci ára jelentősen visszaesett. Nemrég maga Putyin elnök is úgy nyilatkozott, a legrosszabb esetben a gazdasági válság akár két évig is eltarthat. Az Oroszországot sújtó pénzügyi problémák az elmúlt hat hónapban kialakított szorosabb kereskedelmi partnerség miatt drasztikus hatásokkal bírhatnak Latin-Amerikára is.

Putyin Latin-Amerika-politikája

Oroszország már korábban is egyre több figyelmet fordított a térségre, az ukrán válság csak elmélyítette a két fél közötti stratégiai partnerséget. Az oroszok például évek óta szállítanak Venezuelának fegyvereket, Argentínának helikoptereket, a BRICS kapcsán pedig Brazíliával is szoros kapcsolatban állnak.

A két fél közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében Putyin elnök júliusban diplomáciai körúton vett részt Latin-Amerikában, melynek keretén belül felelevenítette a régi hidegháborús barátságot Kubával és Nicaraguával, valamint megerősítette az együttműködést Argentínával, illetve Brazíliával is.

A látogatást követően a szeptemberben Moszkvában megrendezésre került nemzetközi élelmiszeripari kiállításon számos latin-amerikai ország, többek között Brazília, Mexikó, Kolumbia és Argentína is komolyan képviseltette magát.

A kereskedelmi partnerség nehézségei

Az Oroszország és Latin-Amerika közötti kereskedelmet a jelenlegi orosz pénzügyi válságon kívül más tényezők, például az élelmiszerimportra vonatkozó szigorú egészségügyi szabályozások – melyek enyhítése időbe telik – is hátráltatják. Nehézséget okoz továbbá az is, hogy a két fél közötti árucsere tradicionálisan európai közvetítőkön keresztül zajlott, akik a nyugati országok szankciói miatt jelenleg nem vesznek részt a folyamatban. A latin-amerikai államoknak így közvetlen kapcsolatokat kell kiépíteniük Oroszországgal, azonban a nyelvi problémák és a kulturális különbségek miatt nehéz áthidalni az eladó és a vevő közötti bizalmatlanságot.

A nehézségek között fontos megemlíteni azt is, hogy bár Latin-Amerika versenyelőnnyel rendelkezik az agrár-élelmiszeripari termékek vonatkozásában, ez nem jelenti azt, hogy a térség országainak nem kell kiélezett nemzetközi versennyel szembenézniük.

Ami a jövőt illeti, egyes szakértők szerint az orosz gazdasági válság csak átmeneti, a kőolaj világpiaci ára folyamatosan változik, az orosz kormány válságkezelő intézkedései pedig kezdenek eredményeket mutatni. Ezen kívül Oroszország továbbra is importra fog szorulni bizonyos, főleg élelmiszeripari termékekből. Nem kizárt az sem, hogy az ország néhány jelenlegi beszállítóját latin-amerikaiakra fogja cserélni, a jövőben például a Grúziából importált borokat felválthatják a Chiléből vagy Argentínából származók.

Gumhert Dóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »