Terroristák, nem újságírók – avagy akadozik az al-Shabaab propagandája

A kenyai és szomáliai kormány fő ellensége, az al-Shabaab terrorszervezet november végi és december eleji mészárlásai után ismét akcióba lendült. A katonai akciókon kívül ismét beizzították a propagandagépezetet, valamint utánpótlásuk bővítése érdekében a retorikán is változtattak.

Előző írásunk óta a kenyai kormányzat a tettek mezejére lépve igyekezett elejét venni a további terrorakcióknak. A védelmi törvények szigorítása mellett több mint ötszáz nem állami szervezet regisztrációját vonták vissza és fagyasztották be bankszámláikat. Az indoklás szerint e szervezetek feltételezhetően a terroristák harcainak támogatására gyűjtöttek pénzt. A kenyai ellenzék természetesen nemtetszését fejezte ki a túl szigorúnak vélt intézkedések miatt. Azonban a szigorítások kontraproduktív hatást értek el, mivel december 20-án négy fegyveres ismételten megtámadott egy buszt a Lamu tartománybeli Lango La Simba közelében. Ezúttal nem végezték ki az utasokat, így mindenki sértetlenül megúszta, de több forrás szerint is egy próbatámadásnak tekinthető az incidens. A kormány megerősítette a katonai és rendvédelmi jelenlétet a körzetben.

Lapszemle

Eközben december 19-én megjelent az al-Shabaab által szerkesztett Gaidi Mtaani magazin legújabb száma, melyben a vezércikk a demokratikus berendezkedés eldobására szólít fel, valamint a dzsihád erőszakkal való terjesztését is követeli. A többnyelvű újságban ezen kívül olvasói cikkek is jelentek meg, amelyek kivétel nélkül a további harcokra buzdították az olvasótábort. Elemzők szerint ez azt mutatja, hogy a „szerkesztők” kifogytak a témákból, így minden jött-ment cikket az újságba tesznek. Kenyai források viszont jelezték, hogy a lap süket fülekre talált, valamint színvonala jelentősen esett, így fokozatosan vesztik el az olvasóikat. A korábbi írások újbóli közlése, ugyanazon témák állandó sulykolása úgy tűnik, már nem vezet eredményre a területen. Egy szökött korábbi al-Shabaab tag nyilatkozata szerint – kinek interjújából olvashat részleteket a keretes írásunkban – viszonylag kevés az írni-olvasni tudó tag a szervezeten belül.

A propaganda eredményességének csökkenésével egyre kevesebb ember aktivizálható. Talán ennek következményében is az al-Shabaab retorikája megváltozott a Közel-Keleten harcoló iszlám szélsőségesek felé. A láthatóan napról napra egyre több embert toborzó Iszlám Állam – akik szakítottak azzal az Al-Kaidával, akikhez az al-Shabaab kapcsolható – egyre több kritikát kap Szomáliából, és a területén harcolókat egyre többször invitálják Afrika szarvába és állításuk szerint addig nem nyugodnak meg míg Alaszkán nem fog iszlám zászló lobogni.

Mindeközben Szomáliában

Míg a szomszédos Kenyában most inkább a szavakkal támadt a terrorszervezet, addig működési területükön Szomáliában ismét katonai akcióra szánták el magukat. A mogadishui nemzetközi reptér közelében lévő AMISOM (Afrikai Unió Szomáliai Missziója) bázist támadták meg december 25-én fegyveresek, melyet a katonai erők csak egy nappal később, december 26-án tudtak felszabadítani. A harcokban nyolc ember vesztette életét. Az al-Shabaab egyből vállalta a felelősséget a támadásokért és jelezték, hogy ez bosszú volt azért a szeptemberi légitámadásért, amelyben vezetőjük, Godane életét vesztette. 

December 27-én, a támadások másnapján önként feladta magát az al-Shabaab hírszerző részlegének korábbi vezetője, Zakariya Hersi, kinek nyomravezetéséért 3 millió dollárt ajánlott fel korábban az Egyesült Államok. A jelentések szerint belső konfliktus miatt döntött a feladás mellett. Kenya rögtön jelentkezett is, hogy szeretné a kiadatását kérni, ám Szomália jelezte, hogy ez nem fog megtörténni és az országban fog igazságszolgáltatás elé állni a korábbi terrorista. 

Molnár Zsolt

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »