Zöld utat kapott a Peshmerga: érkezhet az erősítés Kobanéba

Iraki Kurdisztán törvényhozói elfogadták azt a lépést, amely engedélyezi a Peshmerga bevetését Kobanéban. A döntés azután született, miután Törökország bejelentette, hogy engedélyezi az iraki kurd erők átkelését a török-szír határon, hogy a Kobane városát védő kurdok segítségére siessenek.

Az iraki kurd autonóm régió parlamentje szerdán elfogadta azt a javaslatot, amely lehetővé teszi iraki kurd harcosok küldését Kobanéba, miután Törökország kijelentette, hogy engedélyezi az iraki kurdok szír-török határon való átkelését, írja az al-Jazeera.

Az al-Jazeera tudósítója, Charles Stratford Erbilből jelentette, hogy a parlament döntését még Maszúd Barzaninak, Iraki Kurdisztán elnökének is jóvá kell hagynia, mielőtt a Peshmerga erői a várost védő szíriai kurdok segítségére sietnek. 

Az szír-török határnál fekvős várost körülbelül két hónapja ostromolja az Iszlám Állam, és kezdetben úgy tűnt, hogy a települést és környékét védő szíriai kurdok nem sokáig fognak kitartani. Azonban az elmúlt napokban az USA által vezetett légitámadások komoly segítséget nyújtottak a kurd erőknek, így sikerült egyes területeket visszaszerezni.

A szíriai kurdok fegyveres alakulata, a YPG több vezetője azon aggodalmának adott hangot az elmúlt hetekben, hogy a kurd fegyveresek nem fogják tudni megállítani a dzsihadisták előrenyomulását, hiszen kifogynak a fegyverekből és a lőszerekből, nem tudják biztosítani az utánpótlást, miközben az Iszlám Állam egyre több harcost vezényel Kobane elfoglalására.

A hétvégén azonban az Egyesült Államok teherszállító repülőgépekről dobott le fegyvereket, lőszereket, valamint orvosi eszközöket, ezzel javítva a várost védő erők pozícióit. Hétfőn további huszonegy tonna fegyvert és lőszert „küldött” Amerika a kurdok számára. 

Török dilemma

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke kritizálta a lépést, hiszen szerinte sok esetben ezek a segélyek az Iszlám Állam kezében landolnak. 

A török parlament korábban engedélyezte a török hadsereg külföldön történő bevetését. A döntés után csapatokat és tankokat telepítettek a szír-török határhoz, de konkrét akcióra nem került sor. Ankara nem kívánja fegyverrel ellátni, illetve közvetlenül segíteni a Törökországban terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) jó viszonyt ápoló Demokratikus Egyesülés Pártját (PYD, a szíriai kurd párt), valamint a szíriai kurd erőket (YPG) sem.

Emellett azt sem fogadja el, hogy a légitámadásokkal Bassár el-Aszad szíriai elnök pozíciója erősödik, így mindenképpen olyan megoldást sürget, amelyben az Iszlám Állam elleni harcban valamilyen módon a szíriai elnök is gyengül.

A török retorika középpontjában az áll, hogy körülbelül másfél millió menekültet lát el, és ebben semmilyen segítséget nem kap, de így senki nem vádolhatja Törökországot azzal, hogy nem veszi ki részét a konfliktusból. Ezzel összefüggésben a török vezetés garanciát szeretne a nyugati államoktól, hogy segítsenek a menekültek hazatelepítésében.

A napokban azonban Törökország vállalta, hogy átengedi az iraki kurd erőket a török-szír határon, hogy a Kobane városát védő szíriai kurdok segítségére siessenek. 

„Segíteni fogjuk a Peshmergát, hogy a török határon keresztül belépjenek Kobanéba”, nyilatkozta hétfőn Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter.

Recep Tayyip Erdogan az iraki kurdok török határon való átkelésének engedélyezése kapcsán elmondta: „nehezen értem meg, hogy miért bír ilyen stratégiai fontossággal számukra Kobane, mivel civilek már nem igazán tartózkodnak ott, csak körülbelül kétezer harcos.”

Ankara magatartásának megváltozása a Wall Street Journal szerint két dologra vezethető vissza: egyrészt a török vezetés tisztában van vele, hogy amennyiben Kobane elesik, a békefolyamat a kurdokkal azonnal szétesik és ismét kiújulhatnak a harcok. Másrészt pedig Törökországnak szüksége van Amerika segítségére, amennyiben el kívánja érni alapvető célját, a szíriai rezsim megbuktatását. A Kobane városának védelméhez való hozzájárulás pedig egy „jó pont” lehet. 

Káply Mátyás

Friss hírek