Palesztina a Biztonsági Tanács elé vinné az izraeli kivonulás kérdését

Palesztina az ENSZ Biztonsági Tanácsát sürgeti: 2016 novemberéig azt szeretnék, ha az izraeli csapatok elhagynák a palesztin területeket.

Riyad Mansour, az ENSZ palesztin nagykövete pénteken úgy nyilatkozott, hogy kormányuk 2016 novemberére el szeretné érni az izraeli erők palesztin területekről való kivonását. Azt szeretné, ha a kérdést még az év vége előtt szavazásra bocsátaná a Biztonsági Tanács. A nagykövet azt is elmondta, hogy amennyiben nem születik döntés – amely elég valószínű, mivel az USA ezt akár meg is vétózhatja -, úgy Palesztina más alternatívákkal is rendelkezik, bár úgy véli, a szavazás a legjobb megoldás a rendezésre.

Palesztin hivatalnokok csütörtökön azt mondták, hét támogatóval már rendelkeznek a Biztonsági Tanács tagjai közül, ennek ellenére továbbiakat keresnek, mivel a döntés elfogadásához kilenc ország támogatása kell, bár még így is kérdéses lehet a végeredmény, mivel az állandó tagok – köztük az Amerikai Egyesült Államok – megvétózhatják a döntést. A szavazás sürgetése annak tulajdonítható, hogy hosszú ideje nem sikerül Palesztinának és Izraelnek megegyeznie az amerikai közreműködéssel zajló tárgyalásokon azokról a feltételekről, amelyek a független Palesztina létrejöttéhez szükségesek lennének. A legutóbbi tárgyalások is kilenc hónap után áprilisban kudarcba fulladtak és megszakadtak. 

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet hangsúlyozta a két fél közti tárgyalások fontosságát, mivel úgy véli, csakis ez vezethet majd el a megoldáshoz. Ron Prosor izraeli ENSZ-nagykövet Palesztinát a párbeszéd elkerülésének szándékával vádolja, úgy gondolja, egyoldalú akció a Biztonsági Tanácson keresztül elérni bármit is.

Riyad Mansour tartja magát az eddig elmondottakhoz, valamint azt is megemlítette, hogy amennyiben a döntés számukra kedvezőtlen lesz, úgy Palesztina a jövőben több nemzetközi szerződéshez, egyezményhez, illetve a Nemzetközi Büntetőbírósághoz is csatlakozni fog annak érdekében, hogy minél nagyobb nemzetközi elismerést szerezzen. Ezen kívül kilátásba helyezte azt is, hogy az ENSZ Közgyűlése elé viszi a kérdést, ahol – bár a határozatok nem kötelező jellegűek – a tagállamok egyikének sincs vétójoga.

Frei Gerda

Friss hírek