Kobane: Ankara az iraki, Washington a szíriai kurdokat támogatja

Az Egyesült Államok biztosítja a Kobane városát védők fegyveres ellátását, Törökország pedig megnyitja határait a Peshmerga alakulata előtt.

Repülőgépekről dob le fegyvereket és más segélyeket az Egyesült Államok a Kobane városát védő kurd harcosoknak, hogy hatékonyabban tudják felvenni a harcot az Iszlám Állammal szemben, annak ellenére, hogy szövetségese, Törökország, elutasította ezt a lépést.

Vasárnap éjszaka az amerikai Központi Főparancsnokság egy közleményben közölte, hogy C-130-as típusú teherszállító repülőgépről dobtak le fegyvereket, lőszereket és orvosi eszközöket, amelyeket az iraki kurd hatóságok szereztek be. A tevékenység célja, hogy képessé tegye a szíriai kurdokat arra, hogy megvédjék Kobanét.

Eközben Törökország határainak megnyitásával fog segítséget nyújtani az iraki kurd erő, a Peshmerga harcosainak, hogy a Kobane városát védő kurd harcosok segítségére siessenek, adta hírül az al-Jazeera.

„Segíteni fogjuk a Peshmergát, hogy a török határon keresztül belépjenek Kobanéba”, jelentette ki hétfőn Ankarában a török külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu. További részleteket nem árult el a miniszter, de elmondta, hogy a tárgyalások még zajlanak.

Törökország elutasított minden olyan lehetőséget, amely fegyvert juttat a várost védő kurdoknak, mivel a fő szíriai kurd erő, a PYD, szoros kapcsolatot ápol a török Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet Törökország terrorista csoportként tart számon.

„A PYD ugyanaz számunkra, mint a PKK. Egy terrorszervezet”, mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök, miután visszatért Törökországba afganisztáni látogatásából.

Káply Mátyás

Friss hírek