Irakba akart utazni a fiatal srác, de miért?

Az elmúlt hónapokban muszlim fiatalok százai indultak útnak Németországból Szíriába, illetve Irakba, hogy az Iszlám Állam képviseletében, a „hitetlenek” ellen harcoljanak. Döntésükön mit sem változtatott, hogy a „szent háborúba” akár ők maguk is belehalhatnak. A Hamburgban élő Ahmet K. is hasonló szándékkal indult volna Irakba, ám nagynénje elvette az útlevelét és a rendőrséghez fordult – írja a Der Spiegel. Ezzel sikerült megmentenie a fiú életét. A kérdés az, hogy mennyi időre.

A történet kezdete

A 20 éves, bevándorló családból származó fiatalnak tavaly még meg sem fordult a fejében, hogy harcos szándékkal Irakba utazzon. Képzettség és állandó munka nélkül életének fő célja az volt, hogy minél több márkás ruhát vásároljon magának. Ahmet neveléséről évek óta nagynénje gondoskodik. A 38 éves nő a családban az egyetlen, aki egyetemet végzett és a rokonság akarata ellenére emancipálódott, kiszakadt. 

A fiú Hamburg egy olyan részében nőtt fel, ahol minden második lakos bevándorló, osztálytársai közül mindössze ketten voltak németek. Két barátjával, a szíriai származású Bilal-lal és a kenyai Othuon-nal mindent együtt csináltak. Olyan dolgokat is, amelyek a Korán előírásai szerint tilosak lennének. Azonban a három fiú életében a vallás ekkor még nem játszott szerepet.

A fordulat

2013 nyarán a trió egy hétre a törökországi Antalyába ment vakációzni. Miután három nap alatt felélték az összes pénzüket, ottlétük új értelmet nyert. Mivel úgysem maradt pénzük ételre, és éppen Ramadán volt (amit egyébként korábban sosem tartottak meg), arra gondoltak, miért ne böjtölhetnének ők is? Másnap Bilal javaslatára Mekka felé fordulva imádkozni kezdtek.

A turistaként útnak induló három fiú gyakorló muszlimként tért haza Törökországból. Ahmet saját bevallása szerint úgy érezte, élete végre értelmet nyert. Szórakozni nem jár, az udvarlás és az alkohol is tabuvá vált számára. Úgy gondolja, Allah minden egyes cselekedetét regisztrálja.

Allahért mindent?

A fiúk év eleje óta rendszeresen látogatták a hamburgi Taqwa-mecsetet, mely az ultrakonzervatív iszlamisták fellegvára. Az ottani szalafisták szó szerint betartják a Koránt, és szinte minden, ami a nyugati életstílushoz hozzátartozik, a legszigorúbban tiltott számukra.

A radikális iszlamista vezetők nyár óta buzdítják fiatal híveiket, hogy az Iszlám Állam képviseletében a kurdok és a keresztények ellen harcoljanak Irakban, illetve Szíriában. Az önként jelentkezőknek paradicsomi jutalmat ígérnek. Aki feláldozza magát, és mártírhalált hal Allahért, az rögtön a mennybe jut, méghozzá prófétai rangban.

A három barát éjszakákon át vívódott, hogy menjen-e vagy maradjon. Bilal végül augusztus elején úgy döntött, elindul a háborúba. 

A történet vége?

Mikor Ahmet nagynénje unokaöccsétől az eltűnt Bilal-ról érdeklődött, kérdéseire kitérő választ kapott. Ráadásul Ahmet ezután gyakran napokig nem ment haza. A nagynéni végül egyik nap átkutatta Ahmet szobáját, és két összekészített bőröndöt talált. Egyet magának, egyet pedig barátjának, Othuon-nak. A nő egy percig sem habozott: azonnal magához vette a bőröndökbe rejtett két útlevelet, majd kisebb vívódás után kollégái tanácsára a rendőrséget is értesítette. A fiú és barátja ellen külföldi terrorista szervezet támogatása miatt nyomoznak. Útleveleiket valószínűleg hosszú ideig nem kapják vissza. 

Ahmet azóta kétségek közt vergődik. Egyrészt úgy érzi, cserben hagyta barátját, mert nem ment utána a harcba. Másrészt minden reggel azon gondolkodik, vajon mi történik valójában Irakban? Kinek hihet az ember? 

A kérdésre, hogy pénz és útlevél nélkül újra megpróbálkozik-e az Irakba szökéssel, nem adott egyértelmű választ – zárult a Der Spiegel összefoglaló riportja.

Osztrovszky Edina

Friss hírek

Egyre csak nő a tőzsdei cégek osztalékfizetése

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében. Az európai gyógyszeripari óriáscégek, a Novartis és a Roche lettek a világ legnagyobb osztalékfizetői  az idei első negyedévben.

Read More »
www.wallmaxx.hu

A boldogságot nem lehet megvenni pénzért, vagy mégis? (x)

Ha mélyen magunkba nézünk, akkor bizony be kell vallanunk, hogy a boldogságunkat rengetegszer kötjük feltételekhez. Boldog leszek, ha elmegyek nyaralni. Boldog leszek, ha meglesz az új cipőm/telefonom/autóm. Boldog leszek, ha kész leszek a felújítással. Azontúl, hogy egyik mondat sem engedi azt, hogy a jelenben boldog légy, mindegyikben szerepelnek az anyagiak is.

Read More »