Amerika harca az ebola ellen – otthon és Afrikában

Az első, Amerikában ebolával diagnosztizált beteg kritikus állapotban van. Eközben a vírus megfékezése érdekében tett nemzetközi erőfeszítéseket hátráltatja a nyugat-afrikai infrastruktúra és a kellően képzett orvosi személyzet hiánya

Thomas Eric Duncan, az első ebolával fertőzött beteg, akit Amerikában diagnosztizáltak, kritikus állapotban van a New York Times szerint. A gyógyszer (ZMapp), amivel az eddigi amerikai betegeket kezelték, akik nyugat-afrikai egészségügyi munkájuk során fertőződtek meg, elfogyott, írja az Independent, és utánpótlása sem várható.

Duncan szeptember 20-án érkezett Libériából Dallasba. A New York Times értesülései alapján a diagnosztizálása előtt két nappal már kórházba vitték kimerültség és gyomorfájdalom miatt, azonban az orvosok antibiotikummal hazaküldték, bár tudták, hogy Afrikából érkezett. A Libériából történő kiutazáskor minden utasnak felteszik a kérdést, hogy az elmúlt 21 napban (a vírus maximum lappangási ideje) érintkeztek-e ebolás beteggel. Bár Duncan erre a kérdésre nemmel válaszolt, szomszédai szerint elutazása előtt mindössze négy nappal segítette szomszédja lányát kórházba vinni, aki egy nappal később elhunyt a betegségben. Az NBCNews értesülései szerint Libéria ezért azt tervezi, az országba történő visszatértekor eljárást indít Duncan ellen.

Szeptemberben Obama bejelentette, hogy az ebola elleni harc globális küzdelem, ezért 3000 főnyi katonai személyzetet küld az érintett nyugat-afrikai országokba, és 500 millió dollárt szán a védelmi kiadásokból a helyzet kezelésére.  A Time szerint a probléma azonban, hogy Libériában az infrastruktúra nincs elég jól kiépítve, így a felszerelések szállítása nehézkes. A másik problémát az egészségügyi személyzet hiánya jelenti – egyrészt magyarázat erre a félelem: eddig 216 ápoló és orvos vesztette életét. Másrészt nincs elegendő, megfelelően képzett ápolószemélyzet sem – az USA jelenleg heti 500 ember kiképzését tervezi.

Az ebola elleni, amerikai erőfeszítéseket azonban republikánus kritika érte már: a kansasi Jerry Moran szenátor szerint nem átlátható, ki irányítja azokat, és egy úgynevezett „ebola cárra” lenne szükség. A CNN szerint azonban a kormány visszautasította a kritikát: a Nyugat-Afrikát sújtó ebolajárvány elleni nemzetközi kampányt Jeremy Knyndynk, az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége Külföldi Katasztrófavédelmi Irodájának a feje vezeti.

Thomas Eric Duncan féltestvére a CNN-nek adott interjút

Németh Anna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »