Lemondott a Titkosszolgálat igazgatója

Miután szeptember 19-én egy fegyveres férfi bejutott a Fehér Házba, a média és a Kongresszus is felszólította a Titkosszolgálat vezetőjét, Julia Piersont a lemondásra.

Pierson a keddi képviselőházi meghallghatása után október 1-én beadta lemondását Jeh C. Johnsonnak, a Belbiztonsági Minisztérium vezetőjének, amit utóbbi elfogadott, jelentette a The New York Times.

Piersont mindkét politikai oldal támadta, miután szeptember 19-én egy késsel felfegyverzett férfi jutott be egy riasztatlan ajtón keresztül a Fehér Házba, és egészen a Keleti Szobáig jutott, mielőtt a Titkosszolgálat ügynökei lefegyverezték. A tény, hogy a behatoló egészen eddig jutott, csak később derült ki, mint ahogy az is, hogy múlt hónapban Atlantában Obama elnökkel egy felfegyverzett férfi utazott egy liftben. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint annak, hogy ezt az eseményt az elnökkel Pierson csak akkor tudatta, mielőtt a hét elején az újságokban megjelent, nagy szerepe volt abba, hogy Obama úgy döntött, a Titkosszolgálatnak új vezetőségre van szüksége. A Wall Street Journal információi szerint Pierson, miután beadta a lemondását, nem is találkozott személyesen az elnökkel, hanem az utóbbi csak telefonon köszönte meg a szolgálatait.

Jeh C. Johnson a Titkosszolgálat átmeneti vezetőjének Joseph Clancyt nevezte ki, aki korábban a Titkosszolgálat ügynöke volt az Elnöki Biztonsági Részlegben, és Clinton, George W. Bush és Obama első évei alatt is szolgált, mielőtt a ComCast telekommunikációs cég biztonsági vezetője lett. Azonban, ahogy egy másik New York Times cikk felhívja a figyelmet, Clancy szolgálata sem volt botrányoktól mentes: 2009-ben az ő szolgálati ideje alatt jutott be két meghívó nélküli vendég a Fehér Ház által az indiai miniszterelnök tiszteletére adott partijára. Johsnon azt is bejelentette, hogy Pierson ellen vizsgálat fog indulni.

Julia Pierson a Titkosszolgálat első női igazgatója volt, 2013 májusában a kolumbiai prostitúciós botrány után került a szervezet élére. (A kolumbiai botrány során 13 titkosszolgálati dolgozóról kiderült, hogy prostituáltakat hoztak abba a hotelbe, ahol addig laktak, míg Obama elnök utazását előkészítették. Mark Sullivan, a Titkosszolgálat akkori igazgatója a botrány kirobbanása után lemondott.) Pierson karrierjét a CNN szerint Orlandóban kezdte rendőrként, és 1983-ban csatlakozott a titkosszolgálathoz. Pierson lemondásával kapcsolatban csalódottságának adott hangot, hogy nem volt lehetősége strukturális és működési változásokat bevezetni, pedig 31 év szolgálat után jól átlátta a szervezet működését.

Pierson a Képviselőház egyik bizottsága előtti meghallgatáson beszélt szeptember 30-án a szeptember 19-i esetről, mikor egy fegyveres férfi átugrotta a Fehér Ház kerítését.

Németh Anna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »