Újabb koalíciós célpont: az Iszlám Állam szíriai olajfinomítói

Tizenhárom légitámadást hajtott végre szerdán az USA, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai olajmezőket célozva. A támadás célja nem más, mint csökkenteni a csoport olajból származó hatalmas bevételeit.

Az USA vezette koalíció bombázásainak harmadik napján az Iszlám Állam által megszállt kelet-szíriai területeken lévő olajfinomítókat támadta, ezzel csökkentve a szélsőséges szervezet fontos bevételi forrását, írja a Reuters. 

A BBC értesülései szerint a támadásokban az USA, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok vettek részt. Az akciókban tizennégy IÁ harcos és öt civil vesztette életét.

Egy szerdai nyilatkozatban az amerikai Központi Főparancsnokság elmondta, hogy összesen tizenhárom légitámadást hajtottak végre tizenkét, az Iszlám Állam által ellenőrzött olajmezőn, valamint további támadásokban több gépjárművet és létesítményt is megsemmisítettek. A megsemmisített olajmezők napi 300-500 hordó kőolaj kitermelésére voltak alkalmasak.

Az Iszlám Állam legfontosabb bevételi forrása az olaj. Az olajból származó milliókból a szervezet könnyedén fenn tudja tartani magát, valamint rendkívül vonzóvá válik azok számára, akik valamely szélsőséges csoporthoz való csatlakozás mellett döntenek. Többek között ezért emelkedhettek ki a többi, a kormány ellen Szíriában harcoló szélsőséges szervezet közül, és válhatott az elsőszámú csoporttá.

Az kérdéses, hogy mennyi nyers- vagy finomított olajat képes eladni a szervezet, azonban mintegy százezer hordó nyersolajat tudnak naponta kitermelni Adam Sieminski, az amerikai Energiaügyi Információs Hivatal vezetője szerint. Nicholas Rasmussen, a Nemzeti Terrorelhárítási Központ igazgatóhelyettese a Kongresszusnak bemutatott jelentésében elmondta, hogy körülbelül egymillió dollár bevétele származik a csoportnak naponta a fekete piacon eladott olajból, továbbá rablásból, csempészetből és váltságdíjakból.

Aktivisták beszámolója szerint szintén támadás érte a kurdok lakta szíriai várost, Kobanit amely nemrég került az Iszlám Állam fennhatósága alá. Az elmúlt napokban több tízezren menekültek el a városból, azonban a koalíciós erők támadásának hírére számos helyi lakos visszatért, mondta az al-Jazeera tudósítója, Stefanie Dekker, hozzátéve: „a visszatérő kurdok többsége fiatal, akik saját kezükbe akarják venni az ügyet és harcolni hazájukért az IÁ ellen.”

Barack Obama amerikai elnök az ENSZ Közgyűlés előtt mondott negyven perces beszédében kijelentette: „Dolgozunk azon, hogy elvágjuk a szervezet bevételi forrásait, és megszüntessük a harcosok áramlását a régióba, illetve a régióból.”

Növekvő koalíció

David Cameron brit miniszterelnök szerda este az ENSZ New York-i ülésén kifejezte szándékát, hogy Nagy-Britannia is csatlakozzon az IÁ elleni koalícióhoz. Ennek érdekében pénteken rendkívüli ülést tart a brit alsóház, ahol megvitatják, hogy a szigetország csatlakozzon-e az USA vezette koalícióhoz.

Továbbá szerdán a holland kormány is kijelentette, hogy hat darab F-16-os harci géppel csatlakoznak a koalícióhoz.

Az Egyesült Államok augusztus óta hajt végre légitámadásokat az Iszlám Állam iraki pozíciói ellen. Obama elnök nemrég felhatalmazást kért a Kongresszustól, hogy a csoport szíriai támaszpontjait is célba vehesse. A Kongresszus bizalmat szavazott Obama tervének, így hétfőn az USA és az általa vezetett koalíció tagjai Szíriában is megkezdték a bombázásokat. 

Káply Mátyás

Friss hírek