Több száz szíriai harcost tartóztattak le a libanoni hatóságok

Ellenséges fegyveresek keresése közben egy embert megöltek, kettőt pedig megsebesítettek a libanoni hadsereg erői egy szír határ közelében fekvő menekülttáborban, írja a Reuters az ország fegyveres erőinek közleményére hivatkozva. A katonák három motorkerékpáron közlekedő emberre adtak le lövéseket, akik az akció során megpróbálták több ponton is felgyújtani a menekülttábort.

Az elmúlt két hét folyamán több száz – többnyire szíriai állampolgárságú – gyanúsítottat tartóztatott le a libanoni hadsereg, akik olyan szélsőséges csoportok tagjai lehetnek, mint például az al-Kaida szíriai szárnyának tartott al-Nuszra Front, amely a jelenleg hatalmon lévő elnök, Bassár el-Aszad erői ellen harcol. 

Az elmúlt hetek akciói a szír-libanoni határtól nem messze fekvő Arszal városa köré összpontosultak, amely eddig stratégiai bázisként szolgált a szíriai felkelők számára. A város földrajzi fekvéséből és a gyengén őrzött határvonalból kifolyólag jelentős számú szíriai menekültnek ad otthont, valamint az Aszad ellenes felkelők itt tudnak sokszor megpihenni és egészségügyi ellátáshoz jutni. A múlt hónapban egy összeütközés során több tucat ember vesztette életét a településen, valamint a szíriai harcosok elfogták a libanoni hadsereg egy csoportját, és eddig legalább hármat közülük meg is öltek.

Kiss Adrián

Friss hírek