Az orosz sertésembargót támadja az EU a WTO-nál

Az EU hétfőn a WTO-hoz fordult az uniós sertésexportot sújtó orosz korlátozások miatt. Brüsszel szerint az EU legkeletibb végein felbukkant sertéspestises esetek, amelyekre hivatkozva Moszkva januárban embargót vezetett be, valójában Oroszországból származnak.

Az Oroszországgal folytatott meddő tárgyalásokat megelégelve az Európai Bizottság az EU nevében hétfőn a Világkereskedelmi Szervezethez fordult az uniós sertésexportot sújtó orosz korlátozások miatt. Dacian Ciolos agrárpolitikai biztos szerint az öt hónapja tartó sertésembargó körülbelül 580 millió euró kárt okozott az európai sertéságazatnak, amelynek éves szinten 1,4 milliárd euró bevétele származik az orosz piacra történő szállításról.

Az orosz állategészségügyi hatóságok idén januárban zárták le a határokat az Unióból érkező élő sertések, friss sertéshús és feldolgozott termékek előtt, miután Lengyelország és Litvánia Fehéroroszországgal közös határvidékén négy afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznót találtak. Az EU ezt követően azonnal hatályba léptette a járvány kordában tartására irányuló óvintézkedéseket, az orosz hatóságok mégsem szüntették meg az EU sertésexportját kollektíven sújtó korlátozó intézkedéseket. Az EU érvelése szerint ez teljesen ellentétes az érvényben lévő WTO-szabályokkal.

„Az orosz importkorlátozások egyértelműen aránytalanok, diszkriminatívak és nem tudományos adatokon alapulnak. Miután ez a nemzetközi kereskedelmi szabályokba ütközik, az EU-nak nincs más választása, mint hogy a WTO vitarendezési testületéhez forduljon” – közölte Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa.

A szabályok értelmében Oroszországnak jogában áll, hogy elsőre ellenezze egy ilyen döntőbíráskodásra hivatott testület felállítását, ám ha az EU ezt követően fenntartja igényét, akkor már nem. Brüsszelben arra számítanak, hogy július 22-ig felállhat a WTO-testület és megkezdődhet az orosz intézkedések vizsgálata.

Tonio Borg, aki az állategészségügyi kérdésekért is felel a Bizottságban, leszögezte, hogy az elmúlt hónapokban az orosz féllel folytatott számos egyeztetés dacára Moszkva fenntartotta a korlátozásokat, amelyek az egész, és nem csak a fertőzött területről származó sertések és friss sertéshúsok kivitelét tiltják.

Az orosz hatóságok konkrétan elutasították annak az exportengedélynek a módosítását, ami lehetővé tenné, hogy a fertőzéstől mentes területekről folytatódhasson a sertésexport. Ráadásul – mutatnak rá Brüsszelben – Oroszország továbbra is engedélyezi olyan más országok sertésexportját, ahol ugyancsak bizonyíthatóan előfordultak sertéspestises megbetegedések. Ezzel gyakorlatilag diszkriminálja az uniós kereskedelmet és szembehelyezkedik a WTO-szabályokkal.

A Bizottságnál egyenesen úgy látják, hogy kevés kétség merülhet fel a tekintetben, hogy a sertéspestis, amire Moszkva az EU-export blokkolásakor hivatkozik, Oroszországból terjedt át Fehéroroszország területére, majd pedig onnan tovább az EU keleti végeire. Emlékeztetnek rá, hogy Oroszországban 2007 óta 600 ilyen megbetegedést jelentettek a vaddisznó állományban, és 400 olyan esetet a mezőgazdasági üzemekben, amelyek összesen 500 ezer sertést érintettek.

Oroszország az EU-ból származó élősertések, friss sertéshús és sertéshúsból készült feldolgozott termékek harmadik legnagyobb piaca: az uniós export körülbelül negyede itt talál vevőre.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »