Kikiáltották az Iszlám Kalifátust

A Szíria és Irak egy-egy részét uraló szervezet, amely nevét nemrég Iszlám Államra változtatta, vasárnap kikiáltotta az Iszlám Kalifátust, amely az iraki Dijalától a szíriai Aleppóig tart. A kalifa a szervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi lett.

Az Irakban és Szíriában nagy területeket ellenőrző, eddig Iraki és Levantei Iszlám Állam (Islamic State of Iraq and the Levant, ISIL) név alatt működő szunnita fegyveres szervezet röviden Iszlám Államra változtatta nevét, és kikiáltotta az Iszlám Kalifátust, amely a szíriai Aleppótól az iraki Dijaláig tart. 

A mai Közel-Kelet határainak nagy része az első világháború utáni Sykes-Picot egyezményben fektették le. A szervezet ezt szeretné eltörölni, és egyetlen államot létrehozni, amely minden muszlimot magába foglal.

Az újonnan alakult állam kalifája, valamint minden muszlim vezetője az ISIL eddigi feje, Abu Bakr al-Bagdadi lett, akit „a sejk, a harcos, a prédikációját gyakorló tudós, az imádó, a vezető, a Próféta családjának sarja, valamint Isten szolgája” jelzőkkel illetnek.

A szervezet felszólította a többi csoportot, hogy fogadjanak hűséget a kalifátusnak. „Az összes emirátus, csoport, állam és szervezet legitimitását vesztette a kalifa autoritásának kiterjesztésével és a kalifátus fegyveres csoportjainak ezen entitások területére érkezésével”, hallható Abu Mohamed al-Adnanitól, a szervezet szóvivőjétől a vasárnap kiadott felvételen. „Hallgass a kalifádra és engedelmeskedj neki! Támogasd az államod, amely napról napra növekszik!”, tette hozzá.

A szervezet által angolul is kiadott dokumentum felszólítja a muszlimokat, hogy gyűljenek össze kalifájuk körül, így visszatérhetnek ahhoz az időkhöz, amikor a Föld királyai és a háborúk lovagjai voltak.

Az iraki konfliktusra már a nemzetközi közösség is reagált. William Hague brit külügyminiszter szerint Nagy-Britanniának nem szabad katonailag beavatkoznia a jelenlegi iraki lázadásba, hanem inkább más eszközökkel kell a konfliktus megoldását segítenie. Hozzátette, hogy a katonai beavatkozáshoz az Egyesült Államoknak vannak meg a legmegfelelőbb eszközei és kapacitásai. Az USA magára vette a vezető szerepet a kérdésben, és már Iránnal is fontolgatja a szövetségre lépést

Lorencsics Emese

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »