Új pályázat lesz a cseh atombővítésre

Valószínűleg jövőre új tendert írnak ki a dél-csehországi temelíni atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának az építésére – jelentette be a tulajdonos állami CEZ cég vezetője pontosan két hónappal azután, hogy törölték a bővítéssel kapcsolatos pályázatot.

    A vállalatvezető egy cseh televíziós állomásnak nyilatkozva rámutatott arra, hogy „a következő években az áramtermelés jelentős csökkenésének a veszélye fenyegeti Csehországot”. Ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy Csehországnak megéri bővíteni a temelíni atomerőművet két reaktorral – tette hozzá. 

    A CEZ április 10-én jelentette be azt a döntését, hogy nem bővíti az atomerőművet.  A CEZ néhány éve mintegy 10-15 milliárd dollár értékű pályázatot írt ki az atomerőmű bővítésére, két újabb, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor építésére. 

    A tender végső szakaszában az amerikai Westinghouse és a cseh-orosz MIR.2000 konzorcium maradt versenyben. A végső döntést az idén kellett volna meghozni. Az eredeti elképzelések szerint a jövő évtől 2025-ig tartott volna a bővítés. A reaktorok élettartama mintegy 60 év lett volna. 

    A CEZ azért döntött úgy, hogy nem bővítik a létesítményt, mert az állam nem vállalt garanciát az építkezésre. A kormány arra hivatkozott, hogy az komoly kihívást jelentene a költségvetésnek és az adófizetőknek. 

    Az elektromos energia nagykereskedelmi ára több mint 50 százalékkal csökkent az euróövezeti válság kezdete óta, ami Európa-szerte visszavetette az új atomerőművi kapacitásbővítési terveket.

Eközben a paksi szakemberek Oroszországban jártak

    Alekszandr Karazin, az Atomenyergoprojekt igazgatója  folytatott megbeszélést a Paks-2 beruházás műszaki csoportjának vezetőivel – írta a klops.ru, amely az energyland című orosz energetikai portáltól vette át a beszámolót. Eszerint a magyar szakemberek az orosz nagyvállalatnál az AESZ-2006/E jelzésű atomerőművi blokk műszaki jellegzetességei iránt érdeklődtek. Aziránt is, hogy a szentpétervári tervezők hozzá tudják-e igazítani az orosz erőművi blokk megvalósítását a paksi építési feltételekhez, valamint az európai uniós követelményeknek megfelelő engedélyeztetési eljáráshoz.

    A megbeszélésen részt vettek a Roszatom állami atomenergetikai cég, a Rusatom Overseas, a  NYIAEP és a Gidropress nevű cégek képviselői is. 

    Az Atomenyergoprojekt vezetője a magyar szakembereknek elmondta, hogy jelentős tapasztalatra tettek szert az AESZ-2006 fejlesztett változatának tervezésében és építésében. Különböző készültségi fokon áll a Szentpétervártól 35 kilométerre található Lenyingradszkaja, a Kalininyingrádi területen lévő Baltyijszkaja és a Fehéroroszországban épülő Belorusszkaja atomerőmű. Ugyancsak az orosz cég kapta meg a finnországi Hanhikiviben létesítendő nukleáris erőmű tervezését, amely kezdeti szakaszban van. 

    A orosz energiaportál jelentése szerint a magyar szakemberek két nap alatt betekintettek az AESZ-2006/E 23 kötetből álló dokumentációjába, amelynek nagy része a biztonsági kérdéseket tárgyalja. 

    A szentpétervári megbeszélés résztvevői megállapodtak abban, hogy a műszaki ajánlatok vizsgálatát követően a megrendelő igényeinek megfelelően azt pontosítják, és korrigálják a június első negyedében folytatandó tárgyalásokon.  

    Az Atomenyergoprojekt létesítette az oroszországi, kelet-európai és a Független Államok Közösségének tagországaiban atomerőművek többségét, valamint az iráni Busherben, az indiai Kudankulamban és a törökországi Akkujuban épülő atomerőművek építési, illetve bővítési fővállalkozója. 

MTI

Friss hírek