A YouTube is tiltólistára került Törökországban

A Twitter után már a YouTube-hoz való hozzáférést is letiltották Törökországban, pár órával azután, hogy egy felvétel került fel a videómegosztó portálra, amelyen magas rangú tisztviselők esetleges szíriai hadműveletet vitatnak meg.

A Twitter után már a YouTube-hoz való hozzáférést is letiltották Törökországban, pár órával azután, hogy egy felvétel került fel a videómegosztó portálra, amelyen vélhetően Hakan Fidan, a török hírszerzés vezetője esetleges szíriai hadműveleteket vitat meg Ahmet Davutoglu külügyminiszterrel, a fegyveres erők vezetőhelyettesével, és még néhány hivatalnokkal. A felvételt egy névtelen fiókkal közölték.

A Reuters egyelőre nem tudta ellenőrizni a hanganyag hitelességét, potenciálisan azonban ez okozta a legnagyobb kárt az eddig kiszivárogtatott felvételek és dokumentumok közül, hiszen feltehetőleg egy rendkívül bizalmas beszélgetés lehallgatásával szivárogtatták ki. 

A külügyminisztérium egyelőre nem reagált az esetre.

A felvételen azt tárgyalják, hogy hogyan fogják biztosítani Szulejmán sah sírját, amely Szíria északi, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (Islamic State of Iraq and the Levant) nevű, al-Kaidával összefüggésbe hozható szervezet által irányított részén található. A terület ugyanis egy 1921-es egyezmény értelmében, melyet Ankara még az akkor Szíriát irányító Franciaországgal írt alá, szuverén török terület, amelyet jelenleg a különleges erők mintegy kéttucat katonája őriz.

Törökország két hete már kijelentette, hogy megtorol minden támadást, amely a sírt éri. „Egy ISIL elleni hadműveletnek van nemzetközi legimititása. Al-Kaidaként határozzuk meg őket. Ha Szulejmán sah sírjáról lesz szó, megvédjük a saját területünket”, hallható a felvételen vélhetően Feridun Sinirlioglu külügyi államtitkártól.

Amikor a vita egy ilyen művelet szükségességére terelődik, a következő hangzik el – a megosztó szerint – Fidan szájából: „Az indoklást létre lehet hozni. A kérdés az, hogy megteremtsük az akaratot.”

Törökországban március végén tartanak önkormányzati választásokat, helyzetértékelésünkről itt olvashat.

Lorencsics Emese

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »