Putyin el fog menni a falig

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek fel kell hagynia az idealista álmok kergetésével és le kell porolnia a reálpolitika tankönyveket. Vlagyimir Putyin nem fog kivonulni a Krím félszigetről csak azért, mert szépen kérik. A hatalmi logika egészen mást követel. Vendégszerzőnk írása következik.

A Krím félszigeten lezajlott események sokféleképp értelmezhetőek. A politikai olvasatok két véglete szerint Oroszország vagy megvédik honfitársait, vagy megszállva tartja Ukrajna területét. Létezik emellett egy nemzetközi jogi olvasat is, mely szerint Oroszország megszegte nemzetközi kötelezettségeit, nevezetesen a budapesti memorandumot. Minden értelmezés arra helyezi a hangsúlyt, hogy kinek van „igaza”, miközben sokkal fontosabb kérdés, hogy a világpolitikai arénában ki rúgta fel a status quo-t, vagyis a fennálló rendet. Erre a kérdésre már sokkal könnyebb a válasz, hiszen orosz katonák ásták be magukat a félszigeten.

Vlagyimir Putyin akciója értelmezhető a Nyugat teszteléseként is, hiszen könnyen érezhette úgy az elmúlt években, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei mintha jóval kevésbé irányítanák a világpolitikai folyamatokat: elég csak Szíriára gondolni, ahol Barack Obama egyszer sem tartotta be fenyegetéseit Bassár el-Aszad rezsimjével szemben, miközben egyes információk szerint a vegyi fegyverek bevetésétől sem riadt vissza a hatalom. Érdemes visszaemlékezni a grúziai krízisre is, ahol a nyugattal szoros kapcsolatot ápoló ország ellen vívhatott sikeres harcokat az orosz hadsereg. Ezen események után jogosan érezhette Putyin, hogy érdemes kísérletet tenni az orosz geopolitikai érdekek erőteljesebb érvényesítésére.

Eközben mit tett eddig az EU és az Egyesült Államok? Az első napokban az aggodalmakat kifejező semmitmondó nyilatkozatokon kívül nem sokat, majd hétfőn már egy-egy erősebb szóbeli figyelmeztetést is kiadtak – kérdés hogy mennyit érnek a puszta szavak a szíriai válság után. A NATO-nak itt az ideje elővennie az 1989 előtt megtanult technikákat és leporolni a reálpolitika kézikönyveket, hiszen meg kell mutatni, hogy a fennálló rendet büntetlenül nem lehet felrúgni. Az egyoldalú orosz lépéssel szemben a Nyugatnak el kell szánnia magát egy erőteljes, de arányos válaszlépésre és végre alkalmazni kell a méz és korbács örökzöld eszközeit. Ha nem így tesznek, Kelet-Ukrajna többi része is szakadhat, hiszen Putyin el fog menni a falig. A nemzetközi béke megőrzésének egyetlen eszköze, ha a bevonulás előtti status quo-t újból rá tudják kényszeríteni az oroszokra.

Nótin Szabolcs

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »