Tovább olvadt a dán kormány

Lemondott a kormánykoalíciót alkotó Szocialista Néppárt (Socialistisk Folkeparti) elnöke, valamint több miniszter a dán állami energiacég eladása miatt.

Szerencsétlen a tél a dán kormány számára. Korábban már megírtuk, hogy decemberben Morten Bodskøv igazságügyminiszter kényszerült lemondásra egy meglehetősen kínos lehallgatási ügy kapcsán. Most azonban újra instabillá vált a kormány, ezúttal a DONG Energy állami energiacég részvényeinek eladása kapcsán kirobbant botrány miatt. Már decemberben közbeszéd tárgya volt, hogy a cég részvényeinek bizonyos hányadát az amerikai Goldman Sachs beruházási bank vásárolná meg, mintegy 8 milliárd dán korona (320 milliárd forint) értékben.

Korán napfényre kerültek olyan információk, amelyek megkérdőjelezték a döntést. A részvények 19 százalékáért cserébe a Goldman Sachs jelentős befolyást szerzett volna a DONG Energyben. Bár a dán törvények szerint 33 százalékos részesedéshez lenne szükség a vezetői kinevezések és stratégia vétójához, az állam és a Goldman Sachs közötti megegyezés ezt is biztosította volna a befektetőnek. További kifogásolt elem, hogy az amerikai bank a részesedését luxemburgi, kajmán-szigeteki fiókszervezetekből kezelné, amelyek mind adóparadicsomok. Az egyik ilyen cég a Kajmán-szigeteken lévő Ugland Houseba lett bejegyezve, ahová további 18 856 cég van bejelentve (A BBC-nek Obama elnök így nyilatkozott az ötszintes épületről: „Az vagy a világ legnagyobb épülete, vagy a világ legnagyobb adócsalása”). Ezek komoly felháborodást keltettek, és az elégedetlen civilek online aláírásgyűjtésbe kezdtek. A petíciót már közel kétszázezren írták alá, szerdán pedig Koppenhágában és Århusben összesen több ezren tiltakoztak a döntés ellen.

A dán parlamentben is feszültséget okozott az ügy. A Folketingben jelen lévő szélsőbaloldali Vörös-Zöld Szövetség (Enhedslisten) és a szélsőjobbos Dán Néppárt (Dansk Folkeparti) már korábban is hangot adott nemtetszésének. Ami igazán ingataggá tette a kormány helyzetét, az a Szocialista Néppárton (Socialistisk Folkeparti – SF) belüli törés kialakulása. Bár a Goldman Sachsszal való megállapodást az SF tagja, Bjarne Corydon pénzügyminiszter dolgozta ki, a párt soraiban helyet foglaló képviselők közül sokan ellenezték azt. Csütörtökre az SF már végletesen megosztott lett: a párt elnöke, Annette Vilhelmsen lemondott, és követte példáját hat szintén SF-es miniszter. A Szocialista Néppárt kormányból való kilépése a külügyminiszteri, egészségügyi miniszteri, klímaügyi miniszteri, és adóügyi miniszteri pozíció megüresedését hozta magával.

Mindennek dacára csütörtökön kora délután a Folketing Pénzügyi Bizottsága zöld utat adott, a törvényhozás pedig az ellenzéki konzervatívok (Det Konservative Folkeparti), liberálisok (Venstre) és a Liberális Szövetség (Liberal Alliance) támogatásával titkos szavazással sikeresen keresztülvitte a javaslatot. Így nem csupán a Goldman Sachs, hanem az ATP és PFA nyugdíjpénztárak is részesedést szereztek a DONG Energyben.

A dán állam továbbra is többségi tulajdonos marad 60 százalékos részesedéssel. Az SF kivonulása a kormányból feltehetőleg nem okoz válságot, mivel a Helle Thorning-Schmidt által vezetett szociáldemokraták eddig is kisebbségből kormányoztak.

Simon Ádám

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »