Ellenzéki szövetséget épít Tadic

Visszatérne a politikai arénába Boris Tadic volt államfő, a Demokrata Párt (DS) tiszteletbeli elnöke. Az előrehozott választások kapcsán egy ellenzéki blokkot kíván létrehozni, számolt be erről többek között a Vecernje novosti szerb lap.

A napilap értesülése szerint Tadic a Liberális Demokrata Párttal (LPD), a Szerbiai Egyesült Régiókkal (URS), a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával (LSV) és az Együtt Szerbiáért párttal szeretne egy közös ellenzéki tömörülést létrehozni. Tervei szerint a lehető legnagyobb szövetséget alakítaná meg, amely közös választási listával rendelkezne. Az egykori államelnök nem hivatalos információk szerint már tárgyalt az LDP elnökével is. Cedomir Jovanovic ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy nem kíván részt venni a koalícióban.

A Blic cikkében Tadic úgy érvelt a szövetség megalakításáról, hogy arra nagy szükség van. Azért, mert a Szerb Haladó Párt fölényét ellensúlyozni kell, hiszen félő, hogy túlsúlyával aláássa a többpárt-rendszert és a demokráciát Szerbiában. Azonban ez a teljes ellenzéki összefogás még nagyon távolinak tűnik. Aleksandar Vucic a B92 televíziós műsorában korábban már kijelentette, hogy az előrehozott választások kampánya várhatóan nagyon nehéz lesz, mert mindenki összefog majd a Szerb Haladó Párt ellen.

Megmaradnak a szövetségek?

A Szerb Haladó Párt (SNS) valószínűleg megmarad a régi partnereinél, az Új Szerbia és a Szocialista Mozgalom pártoknál. Továbbá szövetségesként számolhatnak a Rasim Ljajic vezette Szerbiai Szociáldemokrata Párttal (SDPS) és valószínűleg a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) is csatlakozik hozzájuk. A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) várhatóan a megszokott csapattal száll majd harcba, vagyis a Szerbiai Egyesült Nyugdíjas Párttal (PUPS) és az Egységes Szerbia (JS) párttal együtt indul.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke már bejelentette, hogy pártja most is önállóan indul a választáson. A Szerbia Erői Mozgalomról (PSS) még nem tudni, hogy hol indul, de valószínűleg a haladók listáján fog. A Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) szintén önállóan indul a választásokon.

Tadic és Dilas: párton belüli ellenségeskedés

Boris Tadic a Demokrata Párt nemrégiben megtartott főbizottsági ülésén indítványozta a jelenlegi elnök Dragan Dilas leváltását, azonban a tagság nagyobbik része a jelenlegi elnök mögé állt. Az exelnök indítványát többek között Miki Rakic, Slobodan Homen, Snezana Malovic és más olyan tagok támogatták, akik Tadic elnöki mandátuma idején töltöttek be jelentős tisztségeket. Az ülést követően Tadic elutasította Dilas kérését, hogy segítse a pártot a belgrádi helyhatósági választás előtti kampányban. Ezután merült fel a Demokratikus Front ötlete, melyre Dilas úgy reagált, hogy ha Tadic párton kívül indul a választásokon az ellenzéki lista élén, akkor kizárja őt a pártból.

Nikolic kitűzte a dátumot

Tomislav Nikolic államfő január 29-én aláírta a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet. Nikolic szerint az elmúlt két évben olyan változások történtek, melyek miatt hatalmas reformok előtt áll az ország. A mostani választással a kormány ellenőrizni akarja legitimitását. Az ellenzéki pártok pedig egy stabilabb kormány megalakulását várják. Az államfő kijelentette, hogy sportszerű és demokratikus kampányt vár a pártoktól a szerbiai többpártrendszer történetének tizedik választásán. Az előrehozott választások időpontja március 16-án lesz. 

Nagy Orsolya

Friss hírek