Közügy lett Hollande félrelépése

Nyilvánvalóan nem Francois Hollande francia elnök az első, és nem is az utolsó férfi a világtörténelemben, aki szeretőt tart. Sokat rontott a francia elnök megítélésén a félrelépését övező botrány. Egyébként félrelépés ide, vagy oda, ha ma tartanának parlamenti választásokat Franciaországban, Hollande akkor sem nyerne.

Hét elején mintegy százezer ember vonult Párizs utcáira a Harag napja elnevezésű demonstráción, hogy elégedetlenségének adjon hangot: a javarészt katolikus és jobboldali szimpatizánsok egy része az elnök magánéleti botránya, másik részük a melegházasság engedélyezése vagy a kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozott. A jelenlegi francia adminisztráció megítélésének tehát semmiképpen sem tett jót az elnök félrelépését övező sajtófelhajtás. 

Amikor Francois Hollande indult Nicolas Sarkozy ellen a 2012-es francia elnökválasztáson, olyan ígéretet tett a választópolgároknak, amit most botrányokkal tarkítva szegett meg: „Én, a köztársasági elnök, biztosítom önöket arról, hogy a viselkedésem minden pillanatban példaértékű lesz” – mondta akkor. Azóta nem kevesebb, mint húsz hónap telt el, Hollande pedig egy robogón menekült szeretője Julie Gayet, a 41 éves színésznő lakásából, meglehetősen nevetségessé téve ezzel magát. Valerie Trierweilert, a francia elnök élettársát idegösszeomlással szállították egy párizsi klinikára, akit mindössze egyszer látogatott meg a nyolc napos kórházi tartózkodása alatt. Hollande ráadásul elzárkózott attól, hogy kommentálja a viszonyát taglaló híreket.

Julien Dray francia szocialista politikus szerint nagy kérdés, hogy hogyan tudja ezt kezelni hosszú távon és mennyiben károsíthatja az egész elnökségét. Hollande éppen ezért egyelőre nem, vagy csak szűkszavúan hajlandó nyilatkozni bármilyen magánéleti kérdést illetően: láthatóan igyekszik elkerülni a médiacirkuszt. Élettársa állapotáról annyit közölt, hogy egyre jobban van, de politikai körútja során is igyekezett kitérni bármiféle válaszadás elől. Eközben több magazin botrányosnak titulálta a magatartását, annak ellenére, hogy Hollande maga is kijelentette, hogy a „magánügyekkel privát módon kell foglalkozni, nem pedig nyilvánosan”.

A közösségi oldalak korában azonban, ahol minden információ elképesztő gyorsasággal áramlik, sokkal körültekintőbbnek kell lennie. A történtek főleg a női választók támogatásában okozhatnak aggasztó változásokat. A rendhagyó viselkedése ugyanis összezavarja a laikus, potenciális választópolgárokat, és nem ad tiszta képet az elnökről. A megkérdezettek közül többen úgy vélik, hogy ez a viselkedés nem méltó egy vezetőhöz, és úgy gondolják, emiatt nemzetközi szinten is „idiótának” nézik majd a franciákat. Habár amerikai napilapok szerint ugyancsak magánügy, hogy kivel tölti szabadidejét Hollande.

Szakértők már egészen más szemszögből nézik a dolgokat. Megkérdőjelezik ugyanis, hogy aki ilyen drámán megy keresztül a magánéletében, az képes-e megfelelő döntéseket hozni, illetve elég erős-e ahhoz, hogy az esedékes változtatásokat keresztülvigye. Laurent Fabius, francia külügyminiszter szerint bármit is tesz, az soha nem az, amit eredetileg elvártak tőle. Hívei ugyanakkor azt állítják, hogy egy pragmatikusabb, érettebb vezető kialakulásának lehetünk most szemtanúi. Egyik közeli barátja pedig úgy nyilatkozott, hogy „ez a Hollande sokkal inkább harmóniában áll önmagával, mint az eddigi”.

Jelentős halogatás után ugyanis bejelentette végre, hogy átfogó gazdasági reformokat hajtanak végre az országban, amit csak így kommentált az Elysée-palotában összegyűlt újságírók számára: „valószínűleg ez lesz a legnagyobb társadalmi kompromisszum, ami az elmúlt évtizedekben történt”. Egyszerűsítené a bürokráciát, ezzel könnyítve a vállalkozók adminisztratív terheit, valamint nagy hangsúlyt fektetne a német-francia kapcsolatok ápolására, amivel szintén a gazdaság erősítését célozza meg. Ezzel pedig sokak elismerését vívta ki magának. Henrik Uterwedde, a Német-francia Intézet egyik munkatársa ezt úgy kommentálta, hogy ilyen nagy bejelentéseket már nehezen lehet visszafordítani.

Sok minden fog eldőlni a napokban, ami leginkább attól függ, hogy Trierweiler, aki egyébként maga is politikai újságíró, hogyan nyilatkozik majd a történtekről. Hollande – aki a házasságot viszont politikusoktól szokatlan módon kerüli, és mindig az élettársi kapcsolatot választja helyette – életében nem ez lenne az első nagy horderejű szakítás, ami a nyilvánosság előtt zajlik. Előző párja ugyanis Ségolène Royal, szintén politikus, akivel több mint húsz év után került sor a szakításra.

Zsoldos Diána

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »