Még egy év haladékot kap a Pentagon

Múlt héten Barack Obama nyilatkozatban adott még egy esélyt az amerikai katonai vezetésnek, hogy megelőzze és megfelelően kezelje a szexuális zaklatást a hadseregben.

A Pentagon becslései szerint tavaly a fegyveres erők körülbelül 26 ezer tagját érte valamilyen szexuális zaklatás, ám mindössze 3 ezer esetet jelentettek, és csupán 300 végződött vádemeléssel. A katonai akadémiák 2011-2012-es tanévében 80 jelentett eset történt, 23 százalékkal több, mint az előző évben.

A kongresszus már foglalkozik a problémával. A szenátus a múlt héten fogadott el egy törvényjavaslatot, amely tartalmaz némi reformot, de az esetek kezelése továbbra is a katonai vezetés kezében marad. A reformokat támogatók szerint az áldozatok emiatt jelentik csak ritkán az eseteket. Nem bíznak ugyanis benne, hogy a jogi képzettséggel nem rendelkező feletessük megfelelően kezelni tudja a problémát, illetve félnek a megtorlástól. Az új felelősségrevonási rendszer felállítását kezdeményező Kirsten Gillibrand demokrata szenátorasszony így fogalmazta meg álláspontját: „Nekünk van a legjobb fegyveres erőnk a világon, ami megérdemel egy első osztályú igazságszolgáltatási rendszert. Sehol Amerikában nem megengedett, hogy a főnök döntse el, ért-e egy alkalmazottat szexuális zaklatás, kivéve az Egyesült Államok hadseregét.”

A kongresszus mindkét házában, párthovatartozástól függetlenül vannak törvényhozók, akik támogatják a katonai igazságszolgáltatás megreformálását. A kezdeményezést szenátorasszonyok vezetik, és a szenátus jövő évi napirendjén szerepel is erre irányuló javaslat. Ám Obama elnök úgy nyilatkozott, hogy Chuck Hagel védelmi miniszter és a katonai vezetés felelőssége, hogy reformokat vezessenek be és eredményeket érjenek el, 2014 december 1-jén pedig teljes körű jelentést vár tőlük. Ha addig nem történik érdemi előrelépés az ügyben, Obama további reformok megfontolását ígérte.

Az egyik demokrata képviselőnő, Nita Lowey úgy fogalmazott, hogy „a szexuális zaklatás a fegyveres erőinknél és a katonai akadémiáinkon szisztematikus és korrozív.” Szerinte meg kell változtatni azt a kultúrát, ami az ilyen bűncselekmények elkövetését lehetővé teszi, a katonai akadémiákon pedig képzést kellene biztosítani az új kadétoknak. Gillibrand szenátorasszony szerint is sürgető a probléma, és nem ért egyet az elnök döntésével, miszerint még egy évet várni lehet a kérdés kezelésével.

Szakáli Máté

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »