Mindenkivel jól kijött a leköszönő államfő

Ivan Gašparovič leköszönő államfő azt mondja, mindenkivel nagyon jól kijött. Sosem okozott neki problémát az együttműködés Mikuláš Dzurindával, Robert Ficóval és Iveta Radičovával, azokkal a kormányfőkkel, akikkel államfősködésének 8 éve alatt együtt dolgozott.

„Tudatában vagyok annak, hogy államfőként nem szabad olyanokra osztani az embereket, akikkel beszélek, és akikkel nem akarok“ – mondta a SITA hírügynökségnek adott interjújában Gašparovič.

Elmesélte, Radičová gyakran látogatta meg őt. „Kormányában mindig problémák voltak az egyes miniszterekkel, így sosem okozott gondot fogadnom őt, ha bejelentkezett“ – mondta Gašparovič. Elmondta, jó volt az együttműködés Mikuláš Dzurindával is, aki akkoriban külügyminiszterként dolgozott.

„A külföldi viszonyok kapcsán mindig korrekt módon megegyeztünk. Nem a személyzeti politikáról beszélek, amit a tárcájánál csinált, az egy más dolog“ – jegyezte meg az államfő. Hozzátette: Robert Ficóval is jó kapcsolatot ápolt. „Nem panaszkodhatok, s szerintem a korábbi kormányfők sem mondhatják, hogy ignoráltam őket, vagy nem akartam velük tárgyalni“ – tette hozzá.

Ha valahol nem működött az együttműködés, az Gašparovič szerint inkább a parlamenttel kapcsolatban történt, főleg Richard Sulík házelnöksége alatt. „Akkor gyakorlatilag egyetlen bizottsági elnökkel sem találtam. Az alkotmányjogi bizottság elnöke például tudja, hogy a törvényekről az államfő is dönt, és ha problémák vannak, azt meg kell beszélni. Korábban ez így is volt“ – tette hozzá.

Gašparovič először 2004-ben lett elnök, 2009-ben újraválasztották. Három kormányfővel dolgozott együtt megbízatása alatt, Mikuláš Dzurindával 2004 és 2006 között, Iveta Radičovával 2010 és 2012 között, Robert Ficóval pedig 2006 és 2010 között, valamint 2012 óta.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »