Diplomáciai krízis Amerika és India között

Vízumügyekkel történő csalás, és házvezetőjének munkaszerződésének megszegésével tartóztatták le az indiai diplomatanőt. Az ügyészség magyarázkodik, indiaiak forronganak és azonnali válaszlépéseket tesznek.

Vitatott rendőri intézkedés, egy sértődött nemzet, és mentegetőző ügyészség – ezzel a pár szóval foglalható talán legjobban össze Washington és Új-Delhi viszonya, miután az utóbbi egyik vezető diplomatáját a jelentések szerint megszégyenítő módon állították elő az amerikai rendfenntartó szervek – írja a CNN.

Az ázsiai ország főkonzul helyettese, Devyani Khobragade, éppen lányát vitte iskolába, mikor szövetségi ügynökök letartóztatták a tanépület előtt. A diplomatát ezután a rendőrkapitányságon levetkőztették és megmotozták, majd több nővel egy cellába zárták.  A vád szerint a főkonzul helyettes az indiai bejárónőjének, Sangeeta Richards-nak majd 10 dolláros órabért ígért fizetésként az Államokban, azonban ennek alig harmadát fizette ki neki. A New York-i törvények szerint előírt 9,75 dolláros minimális órabért tartalmazó szerződést aláírták, azonban Khobragade egy második szerződést is aláíratott Richards-szal, amiben a munkavállaló 3 dollár 31 centes fizetést fogadja el. Khobragade-t a szövetségi bíróság vízumpapírokkal történő csalással, és egyrendbeli közokirat hamisítással vádolja, amikért összesen legfejlebb 15 év börtönbüntetés szabható ki. A tisztviselőnő letette az óvadékot, és szabadlábon védekezhet.

Az incidens hírére Indiában az amerikaiakkal ápolt barátságos viszony helyére felháborodás, és ellenségeskedés lépett. Az indiai miniszterelnök, Manmohan Singh, szánalomra méltónak titulálta az esetet, az Indiai Nemzetbiztonsági Főtanácsadó barbárnak nevezte a Khobragade-t ért bánásmódot. Azonnali lépésként Új-Delhiben behívatták Nancy Powell amerikai nagykövetet, majd az indiai hatóságok elvették az amerikai diplomaták azonosító kártyáit, így megfosztva őket bizonyos nekik járó kedvezményektől. Ezen kívül markolókkal eltávolították az Új-Delhiben lévő amerikai nagykövetség betonbarikádjait, és indiai diplomaták megtagadták az országban tartózkodó amerikai delegációval a találkozást. 

Az ügy nem hagyta hidegen az indiai közhangulatot sem, ami nem a vádak, hanem a bánásmód miatt háborodott fel. Felkorbácsolt indiaiak jelentek meg transzparensekkel a fővárosi amerikai nagykövetség előtt. „Ha Amerikában nem tisztelik az indiai diplomatákat, miért kellene Indiában máshogy tenni az amerikaiakkal?” – állt az egyik tüntető tábláján. Az indiai külügyminiszter, Salman Khurshid, a vádak azonnali ejtését kérte, továbbá azt is kifogásolta, hogy az ügyet az indiai bíróságokra kellett volna hagyni. Az amerikai ügyészség nyilatkozatában a kérést megtagadta.

„Vélhetően mindkét fél megérti milyen értékes a két ország közötti együttműködés. Hatalmas állami és privát befektetések forognak kockán, és a világ sem fogadná szívesen ennek a viszonynak a megromlását” – nyilatkozta Khurshid. John Kerry, amerikai külügyminiszter, sajnálatát fejezte ki az incidens kapcsán, de nem ismerte el, hogy hibáztak volna a hatóságok.

A vádat képviselő manhattani ügyész, Preet Brahrara, elmondta, hogy a letartóztatást illetően pontatlan és hibás jelentések kerültek ki. Kijelentette, hogy Khobragade elfogásakor nagyon tapintatosak voltak az intézkedő ügynökök: nem bilincselték meg, és még a telefonját is megtarthatta. Sőt, az átlagos bűnözőktől eltérő bánásmódban részesült, az ügynököktől még takarót is kapott a kinti hidegben.

A 39 éves Khobragade ügyvédje szerint az amerikai hatóságok erőfitogtatásról tettek tanúságot az eljárás és az elzárás körülményeiben annak ellenére, hogy erre nem lett volna szükség. Továbbá, kiemelte, hogy védence diplomáciai védelem alatt áll. A diplomáciai védelem kérdése viszont zavaros víznek számít manapság. Amerikai előírás szerint bár a tisztviselők hivatalukat illetően immunitást élveznek, személyes ügyeikre ez igen korlátozottan vonatkozik. Azonban az idő során az amerikaiak sajátjaikat illetően sokszor részre hajlottak, esetekben jogszerűtlenül hivatkoztak diplomáciai védelemre. Ilyen volt, mint amikor augusztusban Kenyában egy amerikai diplomata autóbalesetet okozott. Autójával egy autóbuszba rohant, az ütközésben pedig egy 3 gyerekes kenyai családapa vesztette életét. Másnap az amerikai nagykövetség a férfit és a családját kimenekítette az országból a helyi igazságszolgáltatás elől.

Khobragade-t idő közben az ENSZ Indiai különítményének állandó tagjává emelték, ahol akár teljes diplomáciai védelmet is kaphat. Ezzel a húzással India bebizonyította, hogy a játékszabályokat nem Washington diktálja. A végjátszma az elkövetkezendő pár hétben fog lejátszódni, beárnyékolva ezzel a kellemes karácsonyi időszakot Washington-ban. A Fehér Ház részéről őrültség lenne hagyni, hogy egyszerű arrogancia miatt sodródjon a válság szélére Indiával tartott viszonya, bár ahogy a tengerentúli ügyészség ragaszkodik álláspontjához még ez is előfordulhat.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek