A horvátok miatt minősítették le a Molt

A Standard & Poor’s december 20-án a MOL horvátországi küzdelmeire, illetve az azok folytán kialakult bizonytalanságra hivatkozva minősítette le a magyar olajtársaság hosszú lejáratú hiteleinek besorolását. Ennek fényében a MOL újabb közleményben hangsúlyozta a zágrábi kormányzattal való mielőbbi megegyezés szükségességét. Azzal együtt is, hogy horvát lapokban megjelent gazdasági elemzések szerint a magyar olajmulti középtávon mindenképpen növelheti önmaga értékét.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján is megjelent beszámoló szerint a Standard & Poor’s december 20-án lefelé módosította a magyar olajtársaság hosszú lejáratú hiteleinek besorolását, így adva BB (stabil kilátással) osztályzatot a korábbi BB+ (negatív kilátással) helyett. Az S&P szerint nem más áll a visszaminősítés hátterében, mint az a bizonytalanság, amely a horvát kormányzat és a MOL közötti konfliktushelyzetből ered.

A MOL közleményében ennek megfelelően jelezte; a további opciókat is szem előtt tartva a cég elsődleges célja, hogy megegyezésre jusson a horvát kabinettel, azaz az Ina másik fő részvényesével, mellyel a zágrábi székhelyű olajtársaság irányítási jogkörei kapcsán került konfliktusba. Ezzel együtt a magyar olajcég a BÉT-nek arról is beszámolt, hogy a fent látható visszaminősítés nem veszélyezteti a vállalatot, amelynek pénzügyi pozíciói továbbra is erősek, nettó eladósodottsága pedig az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjére esett.

Ráadásul a Standard & Poor’s jelentésére hivatkozva horvát szakértők is arról számoltak be, hogy a MOL középtávon abban az esetben is pozitív jövőképpel és növekedéssel számolhat, ha megszabadul horvátországi partnerében birtokolt részvénycsomagjaitól, illetve akkor is, ha egy a kormánnyal történő megegyezés révén megtartja azokat.

A harmadik fordulóra készülnek

Az Ina felett vitázó zágrábi kormányzat és a magyar olajtársaság képviselői január közepén folytatják a horvát vállalat jövőjét meghatározó kétoldalú egyeztetéseket, amelyeken a legfrissebb délszláv lapértesülések szerint Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter – egyben a horvát tárgyalódelegáció feje – azt kívánja elérni, hogy a MOL garantálja a jövőre nézve; nem zárják be a horvátországi olajfinomítókat Sisakban, illetve az Adria partján, Rijekában.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek