Szocialista-liberális-zöld koalíciót akarnak tető alá hozni Luxemburgban

A luxemburgi szocialisták, liberálisok és zöldek hármas kormánykoalíciót akarnak létrehozni a vasárnapi parlamenti választások nyomán – jelentették be hétfő este az érintett pártok vezetői.

„Egyedülálló lehetőségünk nyílik arra, hogy megadjuk az országnak az újrakezdés lehetőségét” – nyilatkozott Etienne Schneider, a szocialisták vezetője.

A választásokon ugyan a Jean-Claude Juncker eddigi miniszterelnök vezette Keresztényszociális Néppárt (CSV) szerezte meg a legtöbb szavazatot, ám a szocialisták (LSAP), a liberálisok (Demokrata Párt, DP) és a Zöldek, ha összefognak, együttesen 32 mandátummal – tehát meglehetősen szoros többséggel – rendelkeznek az új összetételű, 60 tagú törvényhozásban.

Egyelőre ugyan mindössze annyi történt, hogy a három párt képviselői összeültek, és megállapodtak abban, hogy koalíciós tárgyalásokat kezdenek egymással, de ez már meglepetés ahhoz képest, hogy előzőleg rendre olyan vélekedések domináltak, miszerint a 18 esztendeje folyamatosan miniszterelnökösködő Junckernek jó esélye van koalíciós partnernek megnyerni a liberálisokat.

A színek szimbolikáját kedvelő Luxemburgban a szocialistákat vörös, a liberálisokat kék, a zölpártiakat pedig – a legkevésbé sem meglepő módon – zöld színnel szokták jelölni a grafikonokban, táblázatokban. A konzervatív keresztényszociálisok hagyományos jelölése a fekete. Ennek megfelelően eddig „fekete-vörös” koalíció kormányozta a nagyhercegséget. Az elképzelhetően összeálló „vörös-kék-zöld” koalíciót „Gambia-koalícióként” is emlegetik, lévén, hogy az afrikai Gambia állami lobogója vörös-kék-zöld színű.

A nap folyamán megtartotta utolsó ülését a nagyhercegség leköszönő kormánya, és Jean-Claude Junckerre az a feladat hárult, hogy azt követően benyújtsa lemondását Henrik nagyhercegnek. Az államfő kedden külön-külön konzultál a parlamenti pártok vezetőivel, majd dönt arról, hogy kinek adjon új kormányalakítási megbízást. Erre Juncker már bejelentette igényét, hiszen az általa vezetett CSV az új parlamentben is a legerősebb párt lesz, bár eddigi előnye csökkent a többiekkel szemben.   

A CSV 23 mandátumot, eddigi koalíciós partnere és egyben fő riválisa, az LSAP pedig 13 mandátumot szerzett a vasárnapi választáson. A liberális Demokrata Párt 13 mandátumhoz, a Zöldek pártja 6 mandátumhoz jutott.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »