Feszültségek a portugál-angolai viszonyban

Ijedelem Lisszabonban: Angola mégsem szeretne stratégiai partnerséget?

Jókora riadalmat okozott Lisszabonban, hogy október 16-án, szerdán a luandai parlament ülésszakát megnyitó beszédében Eduardo dos Santos angolai elnök úgy nyilatkozott, nem érzi megfelelőnek sem a portugál vezetés hozzáállását, sem a politikai légkört a portugál-angolai stratégiai partnerség folytatásához, illetve továbbfejlesztéséhez.

A fenyegetéssel felérő üzenet hátterében a portugál sajtó és közvélemény közelmúltbeli kritikái állhatnak, melyek az 1979 óta hivatalban levő dos Santos és kormánya autoriter hatalomgyakorlását, korrupciós ügyeit, gyanús portugáliai befektetéseit és a lisszaboni kormány mindezekkel szemben tanúsított túlontúl elnéző magatartását vették tűz alá. Portugáliának gazdasági mélyrepülése kezdete óta különösen fontos, hogy biztosítsa egykori gyarmata jóindulatát az ott letelepedni kívánó vállalatai és a gyakran a recesszió elől menekülő állampolgárai számára. Becslések szerint ugyanis jelenleg mintegy 200 ezer portugál keresi a boldogulást Angolában.

A gazdasági kapcsolatok a másik irányban is hasonló fontosságúak, ezért elemzők nem tartanak attól, hogy dos Santos beszéde az ijedtségen kívül más károkat is okozna Lisszabonnak – a portugál diplomáciát mindenesetre alaposan felrázta az eset.

Szabó Barnabás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »