A konzervatívokat erősíti az emberi jogi aktivista

Egy konzervatívokhoz közel álló kutatóintézetnél talált állást az a vak kínai emberi jogi aktivista, akinek csodával határos módon sikerült hazájából az Egyesült Államokba menekülnie – olvasható a The New York Times oldalán.

A most 41 esztendős Csen Kuang-cseng még tavaly áprilisában hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy kalandos módon sikerült megszöknie házi őrizetéből, hogy az Egyesült Államok pekingi nagykövetségén keresztül az USA-ba távozzon, ahová később családja is követte. Ezt megelőzően a férfi négy évet töltött börtönben, mivel szembehelyezkedett a kínai kormányzat azon intézkedésével, amely több ezer kényszer-sterilizációt és terhesség-megszakítást eredményezett az ország keleti felében fekvő Santung tartományban.

Röviddel azután, hogy megérkezett Amerikába, a férfi máris meghívást kapott az egyik New York-i egyetemtől, hogy vendégelőadoként tartson előadásokat. Állásából azonban idén tavasszal már távoznia is kellett, ami Kuang-cseng szerint annak köszönhető, hogy az intézmény vezetésének kényelmetlenné vált személye a kínai kormány nyomásgyakorlása folytán. Véleménye szerint az egyetemnek azért kellett megválnia tőle, mert akadályt jelentett az intézmény sanghaji kampuszának megnyitására vonatkozó tervek keresztülvitelében. Az egyetem visszautasítja a vádat, mondván a férfi a megállapodás szerint is csak egyetlen évet töltött volna náluk.

Az aktivistának azonban nem kell munkanélküliségtől tartania. A hónap elején Washingtonban Csen Kuang-cseng bejelentette: elfogadta a három évre szóló állást a princetoni Witherspoon Institute-nál, amely az abortuszról és az azonos neműek házasságával kapcsolatban megfogalmazott konzervatív véleményeiről vált híressé. A férfi barátainak azonban kétségei támadtak a felől, hogy Kuang-cseng egy ilyen intézetnél hatékony szószólója tud-e maradni az igazságtalanságot elszenvedő kínai polgároknak. A vak aktivista ezzel szemben azon a véleményen van, hogy az intézet ideális munkahely lesz a számára, mivel munkatársai hozzá hasonlóan vélekednek a demokráciáról és szólásszabadságról.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »