Jobbos fordulattal zárultak a szombati ausztrál választások

A jobboldali nemzeti-liberális koalíció meggyőző fölénnyel nyerte az ausztrál választásokat. Az új kormány sok tekintetben 180 fokos fordulatot kíván venni a baloldali vezetés leváltását követően, bár szakértők szerint az eredmény inkább a Munkáspártból való kiábrándultságot jelzi, mint a jobboldal támogatottságát.

Mindössze másfél órával az urnák lezárása után már egyértelmű volt, hogy Ausztrália új, jobboldali szellemű kormányt alakít. A konzervatív beállítottságú Tony Abbott a jobbközép Liberális Párt vezetőjeként vetett véget a hat éven át tartó, Kevin Rudd és Julia Gillard nevével fémjelzett baloldali munkáspárti kormányzásnak. A júniusban (a párton belüli csatározások eredményeként) már másodszor hatalomra került Kevin Rudd a választásokat követően bejelentette visszavonulását a Munkáspárt elnöki székéből.

Sokan úgy vélik, hogy az állampolgárokat sokkal inkább a Ruddból való kiábrándultsàg, mint a karakteres Abbottal való szimpatizálás vezette a kormányváltás kieszközlésére. Bármi okból is történt, az bizonyos, hogy az új liberális szenátus jövő júliusban elfoglalja az őt megillető helyét. A jobboldali győzelmet mértékét jelzi, hogy a képviselőházban a négy jobbos irányultságú pártból összetevődő liberális-nacionalista koalíció 88, míg az ellenzék 62 széket kapott. Ugyanakkor a koalíciós kényszer miatt a keménykezűségéről már többször is tanúbizonyságot tevő Abbott – különösen a széndioxid-kibocsátásra még Gillard idején kivetett adó eltörlése érdekében – minden bizonnyal kénytelen lesz nemcsak az ellenzékkel, hanem a saját támogatói körébe került kisebb pártokkal is nehéz kompromisszumokat kötni. Az új kormány pozíciói már kezdenek elrendeződni: Abbott helyettese a Nemzeti Párt vezetője, Warren Truss lesz, a pénzügyminiszteri pozíció várományosaként pedig Joe Hockey neve merült fel. A külügyminiszteri pozíciót minden bizonnyal a Liberális Párt helyettes vezetője, Julie Bishop látja majd el.

A kampányidőszakban mind Abbott, mind Rudd szigorúbb fellépést ígért a menekültekkel szemben, de a legtöbb kérdésben nézeteik szélsőségesen eltérőek, ami megmutatkozik a Rudd által újabban támogatott melegházasság, de még a brit államközösséghez való tartozás tekintetében is. A frissen megválasztott Abbott ugyanis Ruddal ellentétben fenn kívánja tartani a brit uralkodó ausztrál államfői pozícióját, míg a munkáspártiak inkább a tradíció megszüntetéséért érvelnek. A gazdaság reformját illetően az új miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a következő négy évben 4,5 milliárd ausztrál dollárra (4 milliárd amerikai dollár) csökkentik a külföldre küldött segélyek mértékét, a fennmaradó pénzt pedig Sydney, Melbourne és Brisbane infrastruktúráját fejlesztő programokra fordítják.

Szakértők szerint a populista, bizonyos fórumokon „nőgyűlölőnek” titulált Tony Abbott sok tekintetben visszatér majd elődje, a 2007-ben 11 évnyi miniszterelnökség után távozott, keményvonalas John Howard politikájához. A kérdés csak az, hogy ez a politika biztosítani tudja-e Ausztrália immár 22 éve tartó gazdasági növekedésének folytonosságát.

Mészáros Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »