Mexikó: tüntetések az új oktatási reform ellen

A mexikói Szenátus elfogadta azt a törvényt, amely ezentúl kötelezővé teszi a pedagógusok teljesítmény-értékelését. Az oktatóknak állásinterjúk és előléptetések előtt kell majd az említett felmérésen megfelelniük. Ez az intézkedés annak az oktatási reformcsomagnak a része, amelynek megvalósítását Enrique Pena Nieto elnök már kormányzása elején célul tűzött ki.

Több tanári szakszervezet hevesen támadja az új törvényt, mondván, hogy ez tömeges leépítésekhez fog vezetni. Múlt héten több ezren tüntettek a Szenátus épülete előtt, hogy ilyen módon próbálják megakadályozni a törvény meghozatalát.

Az intézkedés törvényi hatályra emelése tagadhatatlanul komoly győzelem Pena Nieto elnök számára, aki az ország gyenge színvonalú oktatási rendszerének megreformálását egyik legfőbb prioritásának tekinti.

A kormány véleménye szerint erre az intézkedésre azért van szükség, mert a szakszervezetek tanári állások feletti túlzott kontrollja korrupcióhoz vezetett, aminek eredményeként sokszor a gyengébb képesítéssel rendelkező tanárok jóval több elismerést kaptak felkészültebb kollégáiknál.

Az oktatásért felelős államtitkár, Emilio Chauyffet úgy nyilatkozott, hogy „a munkahelyek átörökítése és értékesítése” mára megszűnt. Ezzel arra a gyakori jelenségre utalt, amikor is a tanárok gyermekeikre örökítik állásaikat vagy éppen eladásra kínálják azt annak, aki a legtöbbet hajlandó érte fizetni.

A tanári szakszervezet tagjai, már több, mint egy hete tüntetnek az utcákon, megbénítva ezzel Mexikóváros egyes részeit. A megmozdulások miatt az elnök is arra kényszerült, hogy a szokottnál egy nappal később tartsa meg State of the Union beszédét.

Az elmúlt hetekben több százezer diáknak maradtak el órái Mexikó számos államában a tüntetések miatt. A szakszervezet azonban még több tüntetést helyezett kilátásba erre a hétre is. 

Kovács Réka

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »