Közel a kirchnerismo vége?

Cristina Fernández de Kirchner – Argentína második női elnöke – immár hat éve vezeti az országot. Az augusztus 14-i előválasztások eredménye azonban azt tükrözi, hogy az utóbbi évben jelentősen csökkent az elnöknő népszerűsége. Kirchner pártja kongresszusbeli többségét is elveszítheti kormányzásuk utolsó két évére, ha az októberi félidős választásokon is megismétlődik a múlt vasárnapi eredmény: itt próbálták ki először a választói korhatár csökkentését, mint intézményt – és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Habár továbbra is a jelenlegi kormánypárt, az FPV (Front para la Victoria) a legbefolyásosabb országos politikai erő, a mostani választásokon mégis alulmaradt a legtöbb nagyvárosban, beleértve a fővárost is, amely pedig a „kirchnerismo” egyik legfontosabb bázisa a szavazók 35 százalékával. Amíg két évvel ezelőtt, az FVP a szavazatok 54 százalékával nyert, most a szavazatok alig 26 százalékát szerezte meg. Pedig a mostani volt az első olyan szavazás, ahol minden 16 évnél idősebb állampolgár szavazhatott. Kirchner nem titkolt célja volt, hogy a szavazati korhatár csökkentésével még több voksra tegyen szert. Az eredményeket látva azonban ez a várakozása alaptalannak bizonyult.

Az előválasztási eredményekből az is egyértelműen kiderült, hogy nincs esély arra, hogy Kirchner az október 27-i időközi választásokon többséget szerezzen a kongresszusban. Ez azért lett volna fontos, mert kétharmados többséggel módosíthatták volna úgy az alkotmányt, hogy Kirchner harmadjára is indulhasson az elnöki posztért. Jelenleg azonban minden jel arra mutat, hogy 2015 a „kirchnerismo” végét fogja jelenteni.

Az októberi időközi választások azért is különösen fontosak, mert ekkor fog eldőlni, hogy kik lesznek a pártok elnökjelöltjei 2015-re. Sokak szerint a 41 éves Sergio Massa az egyik legesélyesebb jelölt, aki a mostani választásokon is a legtöbb szavazatot, a voksok mintegy 35 százalékát gyűjtötte be. Massa, aki korábban rövid ideig Cristina Fernández de Kirchner kabinetfőnöke is volt, jelenleg a tehetős Tigre város polgármestere.

Az úgynevezett „kirchnerismo” már több mint egy évtizede jelen van Argentínában, hiszen az országot korábban a jelenlegi elnök férje, Néstor Kirchner vezette. A politikus-házaspár sokáig töretlen népszerűségnek örvendett a latin-amerikai országban, elsősorban a munkásosztály és a szegényebb rétegek körében, emiatt lehetett Kirchner az első olyan női államfő Argentínában, akit négy év után ismét megválasztottak. Az elnök népszerűségének csökkenését a korrupciós botrányok, a magas infláció, a népjóléti szolgáltatások minőségének romlása, illetve az okozta, hogy miközben az elnök kezében egyre több hatalom összpontosult, a demokratikus intézmények befolyása gyengült.

Úgy tűnik, hogy Venezuelától eltérően, ahol a „chávismo” Hugo Chávez elnök halála után is továbbél, a kirchnerismo egészen biztosan nem fog folytatódni 2015 után.

Kovács Réka

Friss hírek