Az ausztrál miniszterelnök támogatni kezdte a melegházasságot

Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök szerint ideje véget vetni a homoszexuálisok házasságát övező „elkeseredett” vitának, ezért fogadalmat tett arra, hogy ha szeptember 7-én ismételten megnyeri a választásokat, az általa vezetett Munkáspárt száz napon belül törvényjavaslatot terjeszt be az azonos neműek egybekelésének legalizálására.

Ezen kijelentésével Rudd lenne az első ausztrál miniszterelnök, aki nyíltan támogatja a melegházasság intézményét. Azonban miként média sem, úgy a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a népszerűbb ellenzéki vezető, Tony Abbott mögött kullogó Rudd sem feledkezett meg arról, hogy alig egy évvel ezelőtt még határozottan az ellenzők oldalán állt.  Pálfordulását nem rejti véka alá: elmondta, hogy azóta sokat gondolkodott a dolgon, és arra a következtetésre jutott, hogy minden ausztrált megillet ugyanaz a méltóság és az ugyanazon boldogsághoz való jog. Feleségére utalva kifejtette, hogy „azt hiszem, nem számít, kit szeretünk, mindnyájunknak olyan ígéretet kellene tudni tenni, mint amilyet én tettem Therese-nek több mint 30 éve. Mindnyájunknak azzal kell összeházasodni, akit szeretünk”.

Annak ellenére, hogy a Munkáspárt már 2011 decemberében hivatalosan átállt az azonos neműek házasságát támogatók oldalára, Rudd és elődje, Julia Gillard volt kormányfő személy szerint élesen elhatárolódott a döntéstől. A tavaly szeptemberi parlamenti „lelkiismereti szavazás” kudarccal ért véget, mivel Abbott – akinek húga egyébként nyíltan vállalja másságát – nem engedélyezte az ellenzéki képviselőknek, hogy a párt irányvonalától eltérően voksoljanak. Bár az álláspontját megváltoztató Rudd felkérte Abbottot, hogy járuljon hozzá a képviselők lelkiismereti szavazásához, Abbott kijelentette, hogy koalíciós kormányzás esetén legfontosabbnak nem a melegházasság legalizálását, hanem az állampolgárokra nehezedő megélhetési nyomás enyhítését, valamint a munkahelyek megmaradásának biztosítását tartja majd. 

A homoszexuálisok házasságának törvénybe foglalásáért küzdő Australian Marriage Equality csoport lelkesen fogadta Rudd bejelentését, ugyanakkor megjegyezték, hogy Abbott támogatása nélkül ez még nem elegendő a terv megvalósításához. Ezzel szemben az azonos neműek házasságát támadó National Marriage Congress nemtetszését fejezte ki, és felhívta a politikusok figyelmét arra, hogy egy jobb jövőért inkább az állampolgárok többségének érdekeit tartsák szem előtt.

Csorba Renáta

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »