A mexikói elnöknek nincs ideje lábadozni

A mexikói elnök amint elhagyta a kórházat már arról nyilatkozott, hogy mikor jelenti be a kormány legújabb reformtervezetét. Peńa Nietónak azonban nem csak az energetikai reform okoz fejtörést, hanem a Michoacán államban, a drogkartellek között dúló harc hatására kialakult erőszakos helyzet is.

Enrique Peńa Nieto mexikói elnök elhagyta a Központi Katonai Kórházat, ahol múlt szerdán megoperálták. Peńa felesége, Angélica Rivera születésnapját is az intézmény falai között volt kénytelen ünnepelni, a lábadozásnak azonban vége. Ezt támasztja alá nyilatkozata is, amelyben köszönetet mondott a kórházi dolgozóknak és az orvosainak, s elmondta, hogy készen áll a munka folytatására.

Kilátásban a politikai cunami

Peńa Nieto az elkövetkezendő napokban két kérdéssel foglalkozik majd. A hétvégét az energetikai reformtervezet átnézésének szentelte, s ezen a héten valószínűleg már ki is hirdeti azt. A Pemex olajvállalat megreformálása a PRI újbóli kormányra kerülése óta az egyik legfőbb téma, és a legnehezebb reform is, mivel a Mexikóért Paktum pártjainak véleménye ebben tér el leginkább. A kormányzó Intézményes Forradalmi Párt (PRI), az ellenzéki Nemzeti Akció Pártja és a Demokratikus Forradalom Pártja közös erővel indították útjára az oktatási és a telekommunikációs reformokat, energetikai kérdésben azonban egyelőre nincs konszenzus.

Három javaslat is terítéken van, a PAN (Nemzeti Akciópárt) például egy átfogó reformot, alkotmánymódosítást akar, ezzel szemben a PRD (Demokratikus Forradalmi Párt) csak törvénybeli változtatásokat helyez kilátásba. Az energetikai ügy azért is kényes, mert könnyen az eddigi vesztes, a PRD-ből kivált Andrés Manuel López Obrador és új politikai mozgalma, a Morena javára hajthatja a vizet. Ha a Jesús Zambrano vezette PRD nem tudja az érdekeit érvényesíteni az is lehetséges, hogy a PRD-s baloldali szavazók kiábrándulnak és AMLO-t kezdik majd támogatni. A Morena vezetője úgy véli, meg kell tartani a jelenlegi energetikai modellt, és a Pemex olajvállalatot a korrupció felszámolásával lehet megreformálni.

A PRI reformtervezete az előzetes információk szerint a Pemex modernizációját és nem a privatizálását támogatja majd. Ezt az elnök legutóbb júniusban hangsúlyozta: „Többször kiemeltem, hogy az állam továbbra is tulajdonos marad, az ország szénhidrogéneinek, az olajnak a birtokosa, de szükség van a termelés növelésére.” Ez a tervezet tehát nem tartalmaz alkotmányos reformot, mint azt a PAN várná, azonban a PRD elképzelésével szemben nem csak kisebb törvényváltoztatásokat fog jelenteni.

Sarcot szedő keresztesek

Az elnök másik teendője a Michoacán államban kialakult helyzet értékelése lesz. Az elmúlt napokban Osorio Chong kormányzatért felelős államtitkár már elmondta, hogy ha szükséges a kormány minden egyes településbe bemegy, amíg el nem éri a békét. Chong arról is beszámolt, hogy Jesús Reyna kormányzóval és helyi politikusokkal, vállalkozókkal már beszéltek egy „Michoacánért Paktum” létrehozásáról, azt azonban nem részletezte, hogy miről szólna ez az egyezmény.

Az elmúlt hónapokban a Michoacánban eszkalálódó erőszak oka, a területért egymással harcot folytató Jalisco Nueva Generación (Jaliscói Új Generáció) és a Caballeros Templarios (Keresztes Lovagok) drogkartellek. A helyiek önvédelmi csoportok kialakításával próbálják megvédeni magukat a „templomosok” akcióitól, ami azonban további erőszakot szül. A lakosság és a kartell közötti kapcsolat eleinte viszonylag békés volt, „láttuk őket elhaladni az utcán, jól felfegyverkezve, több teherautót, rajtuk sok fegyveressel, azonban olyan volt, mintha ott sem lennének” – nyilatkozta az egyik michoacáni lakos. A helyzet akkor fajult el, amikor a templomosok megszegték a szavukat, és megkezdődött a földművesek, birtokosok és vállalkozók elrablása, sőt a régió mezőgazdasági termeléséből és kereskedelmi tevékenységéből is részesedést követeltek. „Listát vezetnek arról, hogy a vállalkozók hány kiló lime-ot, húst, avokádót termelnek, milyen magas a házuk. És behajtják rajtuk. Ha az emberek élni akarnak, fizetniük kell. Ebből lett elegük.”

Az önvédelmi csoportokat azonban sok esetben a kartellek használják fel az egymás elleni küzdelemben. 2006-ban Felipe Calderón elnök először ebben az államban vezérelte ki az utcára a hadsereget. Ez a taktika azonban csak olaj volt a tűzre. Szakértők szerint Enrique Peńa Nieto kormánya sem talált megoldást a problémára, az új elnök a hatalomra kerülése után hosszú ideig nem foglalkozott Michoacánnal, majd a felmerülő problémára elődjéhez hasonló megoldással válaszolt, s az eredmény újból erőszakhullám lett.

Balla Zsuzsa

Friss hírek