Távozik posztjáról a szerb pénzügyminiszter

A szerb koalíciós kormány a múlt hét folyamán megállapodott abban, hogy megválik eddigi pénzügyminiszterétől, Mlađan Dinkićtől és annak pártjától a Szerbiai Egyesült Régióktól-jelentette a Reuters hírügynökség. Minderre azután került sor, hogy szerdán Ivica Dačić, miniszterelnök kérte a szakember azonnali távozását. Az egyetértésnek köszönhetően a koalíciós kormány továbbra is fennmarad, így nem kell előrehozott választásokat tartani, ami veszélybe sodorhatta volna az uniós csatlakozási tárgyalások kezdetét. Az új miniszter személye egyelőre kérdéses, de nagy valószínűséggel még ebben a hónapban meghozzák a döntést.

Az elemzők szerint rosszkor időzítették a bejelentést, hiszen az amúgy is gyenge gazdasági mutatókat produkáló ország egy ilyen lépéssel csak tovább növeli a magas költségvetési hiány és lakossági eladósodottság miatt már amúgy is meglévő bizonytalanságot. A döntés hátterében nagy valószínűséggel az állhat, hogy a távozó pénzügyminiszter csökkenteni kívánta volna a közszféra béreit valamint a nyugdíjakat, amitDačićmélyen ellenzett, hiszen ezek igencsak népszerűtlen döntéseknek bizonyultak volna a választópolgárok körében. Dinkićvéleménye szerint a jelenlegi miniszterelnököt a döntés meghozatalában kizárólag politikai célok hajtják, amellyel csupán saját pozícióját kívánja bebiztosítani.  

Pákozdi Anita

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »