Az olasz sajtónak tetszik, hogy a pápa a melegek mellé állt

Ki vagyok én, hogy egy meleg felett ítélkezzem…? – Ferenc pápa szavait így tette címoldalára a Corriere della Sera című olasz napilap hétfői száma.

Újnak és forradalminak nevezte Ferenc pápának a Rióból Rómába tartó repülőúton a meleg közösségről tett kijelentéseit a legnagyobb olasz napilap. A Corriere Giovanni Reale olasz katolikus filozófus véleményét kérdezte, aki szerint a Ferenc pápa által felmutatott „ítélet nélküli hit fordulatnak számít” az egyház történetében. 

„A pápa a mindenki iránti szeretetről beszélt, amely a melegekre is vonatkozik. Teljesen más kérdés a melegházasság és a melegek részéről való örökbefogadás” – hangoztatta a Corrierének Ludovine de la Rochere, a melegházasságot ellenző francia La Manif pour tous francia egyesület vezetője. 

A Corriere szó szerinti átírásban közölte Ferenc pápának a nemzetközi sajtó tagjaival tartott kötetlen beszélgetésének szövegét. Az egyházfő úgy fogalmazott, a katekizmus azt tanítja, hogy a melegeket „nem szabad diszkriminálni, hanem be kell fogadni”. 

A La Repubblica című olasz lap szerint Ferenc pápa az egyház 1992-ben kiadott katekizmusát idézte. A balközép napilap hozzátette, Ferenc pápa szavaival megteremtette az „empátia egyházát”. 

„Rendkívüli lépésnek” nevezte az egyházfő kijelentéseit Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Baloldal (Sel) elnöke, aki sohasem titkolta homoszexualitását. A GayCenter olasz meleg egyesület szerint Ferenc pápa „előrébb jár számos olasz katolikus politikusnál”. Az egyesület ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a melegjogok érvényesítésének legnagyobb ellenzője továbbra is az egyház marad. 

Az olasz sajtó a melegekről elhangzott kijelentés mellett jelentősnek értékelte azt is, hogy Ferenc pápa nyitottnak mutatkozott az elváltaknak az egyházba történő visszafogadására. A pápa úgy fogalmazott, hogy a templomban házasságot kötött, de külön élők és elváltak iránt elérkezett a könyörület ideje. A kérdés aktuális Olaszországban, ahol egyre több katolikus pár bontja fel házasságát és ezt követően nem részesülhet a szentségekben.

mti

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »