Újabb zászlóperek Háromszéken

Folytatódik a zászlóháború Háromszéken: a Kovászna megyei prefektúra beperelte a Kovászna megyei közgyűlést és Sepsiszentgyörgy önkormányzatát, amiért a székházaik homlokzatáról a felszólítás ellenére sem távolították el a székely zászlót.

Dumitru Marinescu prefektus az Agerpres hírügynökségnek elmondta, januárban szólította fel a két önkormányzatot, hogy távolítsák el a meglátása szerint törvénytelenül használt székely lobogót, majd áprilisban előzetes panaszt tett. „Mivel a zászlók továbbra is ott lobognak a megye-, illetve a városházán, kénytelen voltam feljelentést tenni” – fogalmazott Marinescu.

A kormánybiztos emlékezetett, hogy már elődje Codrin Munteanu körlevélben figyelmeztette a háromszéki polgármestereket, hogy a 75-ös számú törvény és a 1157-es számú kormányhatározat értelmében a közintézményeken milyen zászlók lehetnek, azt nem tiltják meg a nemzetik kisebbségeknek,  hogy közterületen használják szimbólumaikat, de azt szerinte csak az ünnepségeiken és nem állandó jelleggel tűzhetik ki – írja a Krónika

A prefektus több pert indított a székely zászló kitűzése és a magyar feliratok miatt. Dumitru Marinescu több település polgármesterét perelte be amiatt, hogy a hivatalok homlokzatára magyarul írták ki, hogy községháza, városháza vagy megyeháza. Dumitru Marinescu szerint Kézdivásárhelyen és Baróton az egynyelvű városháza feliratot, Csernátonban, Gidófalván , Málnáson, Kézdialmáson és Kézdiszentléleken pedig az egynyelvű községháza feliratot kifogásolta.

Az elöljárók többsége vállalja a pereskedést, s abban bíznak, hogy ha módosítják az alkotmányt, egyértelmű lesz a törvény, és senki nem kifogásolhatja majd a székely zászló használatát. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke rámutatott, míg mások a zászlókat számolgatják, az RMDSZ politikusait a megye fejlesztése foglalkoztatja.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »