Az európai adatfolyam elzárásával fenyegette meg Amerikát az EU

Az Európai Unió azonnali felvilágosítást követel Amerika adatgyűjtési módszerének kiterjedtségéről. Ellenkező esetben az uniós belügyi biztos levelében kilátásba helyezte fontos európai adatcsapok elzárást Amerika elől. Washington védekezik, és a franciákat hibáztatja – írja a Reuters.

Lényeges európai adatokat érintő egyezményeket bonthat fel az Egyesült Államokkal Brüsszel, amennyiben az nem tiszteli az Európai Unió által kitűzött adatvédelmi elveket – írja az uniós belügyi biztos, Cecilia Malmström az amerikai Belügyminisztériumnak írt levelében. A döntés azután született, hogy az Edward Snowden által kiszivárogtatott jelentések alapján Washingtont az Európai Unió és állampolgárai ellen elkövetett kémkedéssel gyanúsították meg.

A veszélyben forgó megállapodások név szerint a Terrorista Finanszírozást Nyomonkövető Program (The Terrorist Finance Tracking Programme), illetve az Utas Név Lista projekt (Passenger Name Record). Míg az első az amerikai Pénzügyminisztériumnak szolgáltat adatokat a nemzetközi pénzátutalásokról, addig a második az Egyesült Államokba induló járatfoglalásokról továbbít információt az Atlanti-óceánon keresztül. A vádak szerint a Fehér Ház visszaélt a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után elfogadott közös egyezményekkel, amik révén az EU hozzájárult a terrorizmus ellen folytatott harchoz. Az eseményekre reagálva Brüsszel azonnali betekintést kért az amerikai adatgyűjtő programba, és időt nem pazarolva a héten szakembereket küldött a vitatott rendszer feltérképezésére.

„Ha nem tudjuk az egyezmények törvényes betartatását és egyben előnyeit szemléltetni állampolgárainknak, azzal a megállapodások hitelessége kérdésessé válik. Továbbá, köteles leszek felülvizsgálni, hogy fennállnak-e még azok a körülmények, amiért 2001 után szükséges volt bevezetésük” – írta Malmström levelében. Az Európai Parlament egyes tagjai tovább mentek: az egyezmények azonnali visszavonását követelték, amennyiben Washington nem működik együtt.

Az amerikai Hírszerzés szerint azonban a szövetségesek, különösen Franciaország, sokkal agresszívebb kémtevékenységet folytatnak. Amerikai biztonsági források kihangsúlyozták, hogy az ő rendszerük szigorúbb belső előírásokkal rendelkezik, mint a francia, és egyéb országok programjai. A WikiLeaks 2009-ben szivárogtatott ki egy üzenetet a berlini amerikai nagykövetség és Washington között, ami szerint: „Franciaország egy technológia tolvaj állam, és Németország tud erről.” 

A francia parlament Hírszerzési Felügyelő Bizottságának tagja, Jean-Jacques Urvoas, reagált az országát ért vádakra. Szerinte a francia hírszerzés precízen, felesleges adathalászat nélkül működik.”Míg Amerika Nemzetbiztonsági Hivatalának (National Security Agency) működése olyan, mint hálót vontató halászhajóé, addig a mi rendszerünket a szigonyos halszerzéshez tudnám hasonlítani” – áll Urvoas nyilatkozatában. Úgy tűnik, hogy Washington és Brüsszel kapcsolata történelmi mélypontra kerülhet, ahogy az eddig kölcsönös bizalmat a kétely felcserélni látszik. A svéd belügyi biztos ezen aggályát kifejezve levelében kifejezte, hogy Washington-tól minden tőle telhetőt elvár a helyzet megoldása érdekében.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy bár az ügy nem fogja befolyásolni az Amerikai-Európai szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalását, vizsgálati csoportok felállítását fogja kezdeményezni.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »