Bevándorlás: módosítások a törvényben

Jeff Sessions republikánus szenátor a bevándorlási törvényhez fűzött módosító javaslataiban a biometrikus rendszer kiépítését valamint a munkavállalói vízummal rendelekzők számának csökkentését kezdeményezte. A Szenátus igazságügyi bizottsága azonban nem támogatta szemben azokkal a módosításokkal, melyek a külföldi diákok vízumának szigorúbb ellenőrzésére, a határőrizettel kapcsolatos egyes intézkedésekre, valamint a küldöldi munkavállalók nyilvántartására vonatkoznak.

Az amerikai Szenátus igazságügyi bizottsága nem fogadta el azokat a javaslatokat, melyek az eddigieknél is szigorúbb intézkedéseket rögzített volna meg az új bevándorlási törvényben, írja a Washington Post. A módosításokat kezdeményező republikánus Jeff Sessions szerint a belbiztonsági minisztériumnak biometrikus azonosítórendszert kellene létesítenie a határátkelő pontokon, valamint a tengeri- és légikikötőkben, hogy követni tudják az országba belépő és a külföldre távozó személyeket. A szenátor emellett még leszállítaná az országba engedhető, munkavállalói vízummal rendelkezők számát.

Az előbbi javaslatról meg kell említeni, hogy a kétpárti Szeptember 11. Bizottság már korábban szorgalmazta a biometrikus rendszer bevezetését a lehetséges terroristák nyomon követésének szándékából. Az elképzelést mindkét tábor támogatja, a demokratáknak azonban az a kifogásuk, hogy a rendszer költségei túl sokba kerülnének, a bevezetése pedig rengeteg időt venne igénybe, mely a bevándorlási reform lelassulásával járna. A bizottság (melyben egyaránt található republikánus és demokrata politikus is) végül 12:6 arányban leszavazta a javaslatot.

A másik, vízummal rendelkező külföldi munkavállalók számát csökkenteni kívánó módosítás viszont már egyöntetű elutasításba ütközött: a javaslattevő politikuson kívül mindenki nemmel szavazott. A szenátort ráadásul még saját párttársa, a texasi Ted Cruz sem tudta támogatni, mondván: a legális bevándorlás intézménye az USA egyik fundamentumát képezi.

Voltak ugyanakkor olyan javaslatok is, melyekre a bizottság rábólintott. Az egyik ilyen szerint a jövőben a munkavállalóknak bizonyos információkat kell megosztaniuk online a munkahelyekről ahhoz, hogy munkavállalói vízummal rendelkező személyeket alkalmazni tudjanak. Ezen felül a munkaadók kötelesek lennének a munkaügyi minisztérium rendelkezésére bocsátaniuk nevüket és címüket, a munka leírását és a munkavégzés helyszínét is. Egy másik javaslat az amerikai-mexikói határ közelében alkalmazott, pilóta nélküli drónok repülési területének szűkítéséről és az illegális bevándorlók hazatelepítéséről, egy harmadik pedig a külföldi diákvízumok ellenőrzésének szigorításáról szól, mely utóbbira közvetlenül a bostoni merénylet szolgál indoklásul.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »