Nem folytathatók a megszorítások

Az Európai Bizottság elnökének egyik kijelentése ismét felizzította a vitát a megszorítási politikáról. Barroso továbbra is helyesnek tartja a fiskális konszolidációt, de elismerte, hogy a minimális politikai és társadalmi támogatás híján ez a politika elérte a határait.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint helytelenül értelmezték a testület elnökének egy hétfői rendezvényen mondott szavait, amelyekkel elismerte, hogy a fiskális konszolidációra épülő jelenlegi politikák elérték a határukat.

José Manuel Barroso tíz vezető európai agytröszt éves konferenciáján egy újságíró kérdésére válaszolva fejtegette azt, hogy miközben változatlanul helyesnek tartja azt a politikát, ami gazdaságban felhalmozott jelentős hiányoktól való megszabadulásra fókuszál, úgy véli, hogy ez a politika számos vonatkozásban elérte a határait. Egy politika sikerességéhez ugyanis nem elég azt megfelelően kialakítani, egy minimális politikai és társadalmi támogatást is meg kell szerezni hozzá.

Önkritikusan elismerte, hogy a politika elfogadottságának biztosítása érdekében nem tettek meg mindent az európai döntéshozók. „Az európai intézmények és a tagállamok együtt nem voltak képesek elmagyarázni, hogy mi is a valódi tét, és ehhez megszerezni a szükséges támogatást” – szögezte le a Bizottság elnöke.

Barroso mondatait szóvivője szerint később csak lerövidítve idézték a lapok, azt a benyomást keltve, mintha az elnök beismerte volna az eddigi, a fiskális konszolidáció és a növekedés kettőségére épülő politikai irányvonal elhibázottságát.

A jelek szerint az európai szocialisták parlamenti frakciója is félreérthette a Bizottság elnökét, amikor egy sajtóközleményben úgy fogalmaztak, hogy „Barroso végre magához tért egy öt éve tartó kómából és elismerte, hogy az Európában és a válságországokban erőltetett kemény megszorítás kontraproduktív”.

„Öt évvel a válság kezdete után Barroso bizottsági elnök végre felismerte a valóságot: a megszorítás se nem hatékony, se nem életképes szociális szempontból. A kemény megszorító intézkedésektől szenvedő emberek hangját végre meghallják” – közölte Hannes Swoboda, a szocialista és demokrata frakció vezetője.

Barroso ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Bizottság sohasem javasolt olyan politikát, ami kizárólag a deficitek korrekcióján alapul. Rámutatott, hogy a közpénzügyekben meglévő egyensúlyi problémák kiigazítása nélkül nem tér vissza a bizalom, és ha nincs bizalom, akkor nincs befektetés. Márpedig, ha nincs befektetés, akkor növekedés sincs – vélekedett.

A testület feje ugyanakkor megkerülhetetlennek nevezte, hogy a fiskális konszolidációt most a növekedésre való nagyobb hangsúly helyezésével egészítsék ki, illetve olyan intézkedésekkel, amelyek már rövid távon is képesek növekedést produkálni. „Ezt már jó ideje mondjuk, de hangosabban és világosabban kellett volna mondanunk” – szögezte le Barroso, arra is emlékeztetve, hogy a Bizottság a szabályok adta rugalmasságot kihasználva mindig nyitott a kiigazítás ütemében, sebességében és minőségében engedményeket tenni, ahogy arra már eddig is volt példa.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »