Az argentinok szabadulnának Kirchnertől

Országszerte kétmillió argentin csatlakozott az évek óta legnagyobb kormányellenes tüntetéshez Argentínában csütörtök este. Az ország különböző városaiban és falvaiban felvonuló tüntetők a romló gazdasági mutatók, a korrupció, a bűnözés, a médiareform és a bíróságok működésének módosítása, valamint az alkotmány megváltoztatása ellen kívántak szót emelni a megmozdulással. Utóbbi kérdés különösen kényes, a tervezett alkotmánymódosítás ugyanis lehetővé tenné, hogy Cristina Fernandez de Kirchner második elnöki ciklusát letöltve továbbra is az ország vezetője maradjon.

Békés tüntetés, világos célok

A múlt hét csütörtöki tüntetések békés formában zajlottak le a rendőrség közbeavatkozása nélkül. Csak néhány argentin zászló került elő bármiféle pártos üzenet, vagy politikai állásfoglalás nélkül. Helyette a felvonulók doboltak, énekeltek és transzparenseket vittek magukkal, amelyeken olyan feliratok álltak, hogy: „Ébredj Argentína!”, „Korrupt Cristina”, vagy „Ha a vezetőink korruptak, elveszítjük az irántuk érzett tiszteletet!”

Egy, a témában jártas politikai elemző szerint a tüntetések spontán, horizontális módon, a felvonulók saját hálózatain keresztül szerveződtek és legfőbb jelentőségük abban áll, hogy a tömeg mérete azt üzeni, Argentínában egyetlen politikai párt vagy vezető sem lenne képes egy ilyen hatalmas megmozdulás megszervezésére.

A Buenos Aires-i tüntetők menetéhez számos neves ellenzéki politikus is csatlakozott, amely a főváros hivatalos közlése szerint körülbelül egymilliósra duzzadt olyan politikai szempontból fontos helyszíneken, mint a Plaza de Mayo, a Plaza de la República, vagy a 9 de Julio sugárút, amelyekről a helyi média folyamatosan tudósított.

Buenos Aires már régóta az ellenzék bázisa, amely Cristina Fernandez-szel és hajdani férje, a korábbi argentin elnök, Nestor Kirchnerrel szemben igyekszik fellépni, akik egészen 2003 óta vezetik az országot.

Elállt a lendület, romlik a kormányzat megítélése

A szavazók szerint elsősorban az elhibázott gazdaságpolitikai lépésekkel és a burjánzó korrupcióval magyarázható Cristina Fernandez de Kirchner (CFK) népszerűségének folyamatos csökkenése. A megkérdezettek szerint problémát jelent továbbá a bűnözés és a közbiztonság állapota, valamint CFK arrogáns stílusa, amelynek következményeként az állami berendezkedés egyre inkább tekintélyelvűvé válik.

Mindezek mellett az argentin infláció az egyik a legmagasabb a világon, jelenlegi 25 százalékos értékével, míg a következő 12 hónapra már 30%-os árdrágulást jósolnak az előrejelzések. A kormányzat törekvései – mint például az alapvető élelmiszerek, a háztartási berendezések, valamint a textil árának befagyasztása – sem javítottak jelentősen a helyzeten.

Azt követően, hogy CFK 2011-ben történelmi győzelmet aratott azzal, hogy 54%-os választási eredménnyel, legnagyobb ellenfelét messze maga mögé utasítva újraválasztották, az elnöknő számos fontos érdekcsoporttal került összetűzésbe. Fernandez ellentétbe került az argentin gazdákkal, a szakszervezetekkel, a katolikus egyházzal, az építő- és a feldolgozóipar szakszervezeteivel. Rossz viszonyt ápol a média képviselőivel, különösen a befolyásos Clarín csoporttal, amelynek szerepét jelentősen visszafogta, jelenleg pedig a bíróságokat érintő vitatott reform kapcsán hadakozik az érintettekkel egy olyan törvény ügyében, amelyet számos jogász, bíró, ügyvéd, a jogi iskolák, az egyház, a kamarák, de még az elnök saját párttársai is kritizáltak.

Az igazságügyi reform, amelyet az elnök a törvényhozás mindkét házán keresztül tud vinni meglévő többségével, lehetővé tenné, hogy a végrehajtó hatalom nagyobb fokú kontrollt gyakoroljon az igazságszolgáltatás felett, valamint befolyásolni tudja, hogy mely bírók kerüljenek az egyes pozíciókba.

Fernandez nyugodtnak tűnik

CFK nem tartózkodott Buenos Airesben a tüntetések ideje alatt, ugyanis Peruba utazott az UNASUR rendkívüli csúcstalálkozójára. A rendkívüli gyűlést a múlt vasárnap megválasztott venezuelai elnök, Nicolas Maduro támogatására hívták össze, akinek a győzelmét fő vetélytársa Henrique Capriles, nyilatkozataiban több alkalommal is megkérdőjelezte és a szavazatok újraszámolását követelte a mindössze 1,7%-os szavazati különbségre hivatkozva. Argentína a múlt héten már nyilvánvalóvá tette, hogy nem nézi jó szemmel Maduro győzelmének megkérdőjelezését, amely álláspontot tovább erősíti az elnöknő perui csúcstalálkozón való részvétele.

Fernandez Limából üzent a tüntetőknek. Twitter oldalán annyit közölt az eseményekre reagálva, hogy a kormány elleni tüntetéssel nincs semmi baj, de mindenkit arra kér, hogy segítsen jobbá tenni Argentínát.

Fernandez emellett azt is kérte, hogy őrizzék meg azt a segítő szándékot, amely az április elején Argentínát sújtó áradások kapcsán mutatkozott meg La Plata és Buenos Aires városában. A rekord mennyiségű csapadék akkor órák alatt 60 ember halálát követelte és több százan maradtak fedél nélkül, emellett több millió dolláros kár keletkezett, ami tovább erősítette a közvéleményt abban, hogy a kormány nem megfelelően végzi munkáját.

Argentínán kívül az egész világon felvonulások, tüntetések voltak. Több százan gyűltek össze például a New York-i argentin konzulátusnál, de demonstráltak Sidneyben és Milánóban is, hogy nyomatékosítsák az Argentína-szerte tüntető kétmillió ember akaratát, amely szerint a jelenlegi vezetésnek mennie kell.

Czifra Dóra

Friss hírek