Videóüzenet a túszul ejtett szaúdi diplomatától

Videó üzenetben kéri a szaúd-arábia diplomata, hogy a királyság tegyen eleget az al-Kaida kérésének, és segítsenek neki, hogy kiszabaduljon fogságából. Az al-Kaida jemeni szárnyát a szervezet legerősebb egységének tartják, viszonya Szaúd-Arábiával pedig igen rossz. Az elmúlt években egyre megszaporodtak az emberrablások az országban.

Újabb videó üzenetet küldött a Jemenben tevékenykedő al-Kaida az Arab-félszigeten (al-Qaida in the Arabian Peninsula, AQAP), amelyben a több, mint egy éve elrabolt szaúd-arábiai diplomata, Abdullah al-Khalidi kérte a királyságot, hogy engedjenek az AQAP kéréseinek, hogy mielőbb kiszabadulhasson. A tizenkilenc perces üzenetet valószínűleg még február-március környékén készítette a Malahem Média, amelyet a szélsőséges szervezet saját csatornájaként tartanak számon.

A konzulhelyettes azt kérte a videóban Abdullah bin Adbul Aziz al-Szaúd királytól, hogy segítse az ő szabadon engedését azzal, hogy eleget tesz fogva tartói követeléseinek. Az AQAP azt kéri a szomszédos Szaúd-Arábiától, hogy engedjenek szabadon néhány női foglyot és pár klerikust, akiket a királyság tart fogva azzal a váddal, hogy közük van az al-Kaidához. Ezen kívül váltságdíjat is követelnek a diplomata elengedéséért cserébe.

Al-Khalidit tavaly március 28-án ejtette túszul a szervezet, ezt azonban csak áprilisban ismerték be. A szervezet tavaly három alkalommal, május 25-én, július 1-jén és októberben is közreadott egy-egy videofelvételt a szaúdi diplomatával, így a héten megjelent üzenet már a negyedik a sorban. 

Az AQAP és Szaúd-Arábia kapcsolata igen erőszakos volt az utóbbi időben. A csúcspont 2003 és 2006 között volt, amikor több hullámban érkeztek halálos csapások a királyságra. Erre a szaúdi hatóságok rajtaütésekkel válaszoltak az AQAP-on, azzal a céllal, hogy felszámolják az egész terrorista hálózatot, amelyet a szaúdi születésű Oszama bin Láden alapított.

Az AQAP-ot jelenleg az al-Kaida legerősebb, legaktívabb és legveszélyesebb sejtjének tartják. Jemenben főként a déli és keleti részeken találhatóak meg, ahol rendszeresen támadják a helyi biztonsági erőket.

Az elmúlt tizenöt évben, de főleg a forradalom kitörése óra, egyre több emberrablás történik Jemenben, főként nyugati célpontok ellen. Miként arról mi is beszámoltunk, közel egy éves fogva tartás után február végén szabadult ki egy svájci tanárnő. Két finn és egy osztrák állampolgárt azonban még mindig túszként tartanak fogva.

Lorencsics Emese

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »