„Németország kancellárja akarok lenni!”

Ha igazán lelkes beszédről esik szó Németországban, az nagy valószínűséggel szociáldemokrata politikus nevéhez köthető, Sigmar Gabriel, a szociáldemokraták pártelnöke híres érzelmeket kiváltó beszédeiről. Vasárnap azonban Angela Merkel kihívója, Peer Steinbrück bizonyította, hogy szónoki erényekért neki sem kell a szomszédba mennie. Steinbrück hangsúlyozza: az őszi választások jelszava a változás.

Rendkívüli pártkongresszust tartott vasárnap Németország Szociáldemokrata Pártja, az SPD. Az augsburgi gyűlésen a meghívott vendég, Claudia Roth zöldpárti politikus beszélt elsőként, aki előadását azzal zárta: „Az élet túl színes ahhoz, hogy csak sárgán-feketén lássuk!”, ezzel utalva a Kereszténydemokrata Unió és a liberálisok kormánykoalíciójára. Alig volt ideje azonban a résztvevőknek megmosolyogni a metaforát, máris a pódiumra lépett Peer Steinbrück kancellárjelölt, és elkezdte nyolcvan perces beszédét.

Nem azt az időszakot élik a szociáldemokraták Németországban, amikor egyszerű lenne kiállni és maguk mellett kampányolni. Egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 57 százaléka Merkel mellé tenné le a voksát a két kancellárjelölt közül, ha most lenne a választás, míg Steinbrück csak 19 százalékuknál befutó. Nem meglepő azonban ez az eredmény a szociáldemokraták kampányának utóbbi időkben elkövetett baklövései miatt. Épphogy kancellárjelöltté választották Steinbrücköt, blog-botránya bejárta az újságok címlapjait. Aztán a férfi az olasz választások után kamera előtt nevezte bohócnak Berlusconit és Grillót, majd mikor lehetőséget adtak neki az ügy tisztázására, csak megerősítette kijelentését. És a hab a tortán: nemrégiben kiderült, hogy az SPD szlogenje (Das WIR entscheidet – A MI döntünk) már foglalt, azt évek óta egy alkalmi munkát közvetítő iroda használja. Steinbrück most úgy tűnik, maga mögött akarja hagyni a baklövéseket, így vasárnap megtartotta eddigi legösszeszedettebb és egyben legjobban támadó beszédét.

Merkel és a kormánykoalíció nem „cool”

A kancellárjelölt beszédének egy jelentős részét Merkel és a jelenlegi kormány támadó bírálása tette ki. Steinbrück két kijelentésre épített: Philipp Rösler kancellárhelyettes mondatára, miszerint „Németország a világ legcoolabb országa”, illetve Merkel véleményére, miszerint a jelenlegi kormány a legjobb Németország újraegyesítése óta. A kancellárjelölt kirakatba tett üres ígéreteket, sok esetben az állásfoglalás hiányát és a lobbik érdekeinek érvényesítését rója fel a kormánykoalíciónak. Arról nem is beszélve, hogy a kedvező gazdasági adottságok ellenére százmilliárd euró plusz adósságot csináltak az országnak. Nem is lehet senki ennek az ambíciók nélküli káoszcsoportnak híve, csak akinek rövid az emlékezete – mondta Steinbrück.

A szociáldemokrata politika

A kancellárjelölt beszédében természetesen felbukkantak az SPD fontos kampánypontjai is: az országszerte fix 8,50 eurós minimálbér, a nők és a férfiak kereseti egyenlősége, az idősek nagyobb támogatása (a választást elsősorban ők döntik el), a pénzüket adóparadicsomokba mentők elleni fellépés, a szociális rétegek közti távolság csökkentése, és szó esett az oktatás további milliárdokkal való támogatásáról is. A szociáldemokraták az igazán fontos kérdésekkel foglalkoznának, nem olyanokkal, ki és hol használja még a szlogenjük – szép mentés. Percekig tartó taps zárta le a beszédet.

Öt hónap van vissza a német tartományi választásokig, és az SPD egyenlőre a sok mellékút miatt kilométerekkel le van maradva Merkelék mögött. Jelenleg aligha lenne elképzelhető egy szociáldemokrata-zöld győzelem, de mégsem kizárt a változás. A CDU/CSU a legtöbb tartományban és nagyvárosban már nem rendelkezik erős bázissal. A szociáldemokratáknak mindössze annyit kellene tenniük, hogy folytatatják azt a tendenciát, amit vasárnap elkezdtek.

Herner Panni

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »