Milliókat keresnek a daganatos betegeken Ukrajnában

Az állam milliókat különít el a daganatos betegek gyógyítására, de a pénz az onkomaffia, azaz az onkológiai betegeken nyerészkedő szervezett bűnözés zsebébe kerül. Egy áldozat mesélt tapasztalatairól, hogyan kényszerítették őt a drága gyógyszerek megvásárlására, miközben a kórház több millió hrivnyát kap a daganatos betegek kezelésére. – írja a Kárpátalja Ma

A Hrosi (Pénz) című műsorból megtudhattuk, hogy évente 160 ezer ember szembesül valamilyen rákos megbetegedéssel, naponta pedig 10 ukrán állampolgár hal meg daganatos betegség következtében. Az újságírók megszólaltattak egy Olekszij nevezetű férfit, akinek édesanyját az egyik kijevi onkológiai intézetben gyógyították.

Az orvosok nem voltak hajlandóak ingyen adni az édesanyjának a szükséges gyógyszereket. Azt állították, hogy jelenleg nem kapható a készítmény. Az édesanyja halála után a férfi elhatározta, hogy kideríti, hova tűnnek el az életmentő gyógyszerek. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy az elhunyt asszony ápolására 7800 hrivnyát költöttek, valójában a páciensnek mindent saját pénzből kellett megvásárolnia. Olekszij elmondta, hogy hatalmas összeget fizetett a műtétért, az édesanyja állapota mégsem javult. Az orvos azt mondta, hogy a betegnek már csak négy napja maradt hátra, ezért az onkológiai központ területén lévő hospice-ba, azaz a súlyos, végstádiumban lévő betegeket gondozó osztályra küldte, hogy ott érje a halál. Az asszony még két hónapig szenvedett, míg elhunyt.

Később Olekszij újabb levelet intézett a minisztériumhoz, melyben egy egyszerű kérdést tett fel: az elmúlt évben milyen összegben kapott állami támogatású gyógyszereket a kemoterápia-osztály? Kielégítő választ most sem kapott, csupán részleges felelet érkezett: az elmúlt év folyamán az onkológiai központ kemoterápia-osztálya összesen 8 millió hrivnyára kapott gyógyszereket.

Az orvosok nagyon drága gyógyszereket írnak fel, és arra kényszerítik a beteget, hogy gyógyszertárban váltsa ki azokat, ahol ilyen készítményeket elvileg nem is árulhatnak. Egy fővárosi gyógyszertárban mégiscsak sikerült beszerezni a szóban forgó gyógyszert, amelyhez a tájékoztatót ukrán nyelven írták, így csempészáru nem lehet. A patikusnál nem volt minőségi bizonyítvány, s azt bizonygatta, hogy a dokumentumokat csak külön kérésre hozzák el. A gyógyszereket Ukrajnába szállító társaság hivatalos képviseleténél bejelentették, hogy a készítményeket egy pályázat során szerezték be. Tehát az onkomaffia évente több millió hrivnyát keres az ukrán páciensek élete árán.

Kitekintő / Kárpátalja.ma

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »