Napfény és véres erőszak

Acapulco fénykorában hollywoodi hírességek búvóhelye volt. Napjainkban a sztárok helyett a turisták főként a Mexikóban tomboló erőszak áldozataival találkozhatnak a lenyűgöző természeti szépségek ölében.

Nem is olyan régen a Csendes-óceán partján fekvő Acapulco utcáit olyan hírességek járták, és frissültek fel egy pohár koktél mellett, mint Elizabeth Taylor vagy Tony Curtis. Voltak idők, amikor a „Los Flamingos” Hotel úgy hirdette magát, mint a „hollywoodi színészvilág menedéke”. A ’40-60-as években a város a csillogás világát jelentette olyan mozisztároknak köszönhetően, mint Errol Flynn, Cary Grant vagy Frank Sinatra.

Manapság a turistáknak látnivalóként – sztárok helyett – a búvárok által az óceánból kihalászott holttestek jutnak, ezért nem meglepő az, hogy a hotelek 20 százalékos kihasználtság mellett működnek, vagy hogy az átlagos 110 tengerjáró hajó helyett – két évvel ezelőtti adatok alapján – pusztán csak 14 érkezett a partokhoz.

Ahogy Juan Angulo, az El Sur nevű helyi újság szerkesztője nyilatkozott, az erőszak növekedésével egyenes arányban csökkent a turizmus. Az említett újság egyébként 2010 novemberében kábítószerbandák támadásának esett áldozatul, amikor is megpróbálták felgyújtani a szerkesztőséget. Jelenleg a 60 újságíró közel 8.000 peso fizetésért (kevesebb mint 500 euro) elzárva dolgozik, éjszakai műszakban. Állításuk szerint az erőszak 2005-ben ütötte fel a fejét, a Beltrán Leyva testvérek kartelljénak megérkezésével. 

Acapulco városképére az elmúlt időszakban egyre jellemzőbb, hogy szinte minden sarkon találhatunk egy-egy feszületet, amellyel a halálnak állítanak emléket, az erőszakos bűncselekmények során életüket vesztett áldozatoknak. Legtöbb esetben a lelőtt és megcsonkított holttesteket forgalmas helyekre teszik, autóutak mellé.

Külföldiek elleni támadások

Elmondható, hogy a turizmus visszaesésének egyik sarkalatos és kényes pontja a külföldi turistákat ért támadások nemzetközi sajtóvisszhangja. Ezek közül az egyik legnagyobb port kavart eset az, amikor hat spanyolból és egy mexikóiból álló turistacsoportot ért támadás Acapulco egyik nívós negyedében található apartmanjában.

Mint ahogy az egyik helyi újság tudósított, a külföldiekre 15 férfiból álló banda csapott le, közülük hétnél fegyver is volt. A nőket megerőszakolták, emellett hitelkártyákat és majdnem 500 euró összegben készpénzt is eltulajdonítottak tőlük.

A nemzetközi botrány miatt nagy nyomás nehezedett a hatóságokra az ügy mielőbbi megoldása miatt. Az elkövetők közül hatot tartóztattak le idén februárban. A 16 és 30 év közötti gyanúsítottak ellen egyértelmű bizonyítékok szólnak.

A támadást követően a madridi kormány úgy döntött, hogy magas kockázatúnak sorolja be ezt a régiót, és nem ajánlják állampolgáraiknak az országba történő beutazást, s ugyanezen az állásponton van Magyarország is.

A nagy sajtóvisszhang sem segített azonban a helyzet konszolidálódásán, néhány napra rá meggyilkoltak egy belga turistát, majd hetekkel később két kanadait ért támadás. Az országnak ezen a területén előző évben 15 135 rablás, 2 754 emberölés, 75 elrablás és 351 jogsértés történt.

“Valóban problémát jelent számunkra az erőszak, de azon dolgozunk, hogy előrevigyük a várost, és rövid időn belül biztonságossá tegyük.” – nyilatkozta Luis Walton, a város vezetője. “Két problémával is szembe kell néznünk: erőszakkal és a szociális problémákkal. Egyiket nem lehet megoldani a másik nélkül. A biztonságot mind a turisták, mind a helyi lakosok számára szükséges garantálni.”

A “36 tonna” című regény írója, Iris García Cuevas könyvében például azt fejtegeti, hogy Acapulcóban a civil társadalmat éri egyre több, kevésbé “látványos” támadás a szervezett bűnözés részéről. Míg azelőtt egymást gyilkolták a bűnözők, most elég, ha valaki rossz helyen van, rossz időben, és máris egy eltévedt golyó kereszttüzébe kerül.

Az áldozatokat tömörítő „Causa en Común” (Közös Okból) szervezet elnöke, María Elena Morera szerint a probléma strukturális eredetű: “a kormányzók nem fordítanak kellő figyelmet a lakosság problémáira, a családon belüli erőszakra, az oktatás hiányára és az alacsony foglalkoztatottságra. Ezek mind csak a bűnözési ráta növekedéséhez vezetnek. Guerrero államban 17 000 rendőr van. Ahhoz, hogy valaki tiszt legyen vagy az ügyészségen dolgozzon, nincsenek különösebb követelmények”.

A Mexikói Turisztikai Hivatal egyik promóciós filmje

Sajnálatos módon 2011-ben Acapulco elvesztette a Tianguis Turisztikai Vásár megrendezését, ugyanis az akkori Calderón-kormány úgy döntött, biztonságosabb helyre viszi a rendezvényt.

Hozzátartozik azonban az igazsághoz az is, hogy a turizmus visszaesése már a várost ellepő erőszakhullám előtt megkezdődött. Ahogy Graciela Báez turisztikai referens elmondta:

„Acapulco története párhuzamot mutat Havannáéval. Soha nem voltunk felkészülve arra, hogy akadhat konkurencia. Aztán Mexikóban létrehoztak más üdülővárosokat, úgy mint Cancún vagy Los Cabos. Csökkent a szolgáltatások minősége, így a külföldiek elmaradtak. Jelenleg a belföldi turizmus a jellemző, különösen azóta, hogy a 90-es években megépítették a ‘Sol’ autópályát, amelynek köszönhetően Mexikóvárosból négy óra alatt le lehet érni Acapulcóba. Az erőszak ilyen szempontból pusztán az utolsó csepp volt a tengerben.”

Az is tény viszont, hogy a pihenni és kikapcsolódni vágyók számára valószínűleg a csodás öblök, és a lenyűgöző természeti szépségek élvezetét nagyban rontja, hogy a parton éjjel-nappal járőrökbe ütközik, ugyanis Acapulcoban szolgál az állami rendfenntartó erők 80 százaléka.

Jövőbe mutató tervek

Acapulcót azonban úgy tűnik, nem hagyják magára. A segítségnyújtás egy vállalkozókból álló csoport képében jelent meg, akiket az a Carlos Slim vezet, aki immár negyedik éve vezeti a világ leggazdagabb embereit felsorakoztató Forbes-listát.

Alejandra Fausto, Guerra állam kulturális vezetője úgy fogalmazott, hogy amióta megtörtént a bejelentés, azok a szállodatulajdonosok, akik hoteljeik eladásán gondolkodtak, várakozó álláspontra helyezkedtek, emellett három producer is kimondta a végső szót, és Acapulcóban kezdi meg filmjei forgatását.

Emellett terveket dolgoztak ki a városi infrastruktúra javítására, több kulturális eseményt terveznek, növelni kívánják a közvetlen járatok számát az Amerikai Egyesült Államokból, illetve a Turisztikai Hivatal épp a honlapjának angol verzióján dolgozik.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »