Véget ért a sajtómonopólium Mianmarban

Ötven év óta először jelenhetett meg magánkiadású lap az országban, mely újabb lépés lehet a demokrácia megvalósulása felé.

Ötven év óta először jelenhet meg magánkiadású napilap Mianmarban, véget vetve a sajtó feletti állami monopóliumnak. Eddig tizenhat folyóirat kapott kiadási engedélyt, jóllehet csak négy lap állt készen megjelenésre hétfőre. Az állami monopólium vége egy újabb lépést jelenhet a tekintélyelvű uralom maga mögött hagyása felé a korábban évtizedekig katonai diktatúra által irányított Mianmar számára, ahol az újságírók a közelmúltig csak rendkívül szigorú korlátozások közepette tevékenykedhettek.

Az 1948-ig tartó angol gyarmatosítás során elterjedt burmai, angol és egyéb nyelveken megjelent magánkiadású periodikák 1964-ig voltak forgalomban, mikor a szocialista U Ne Vin vezette első katonai kormány nyomására megszűnt további működésük. Az elkövetkező években a megfigyelés alatt tartott, lehallgatott újságírókra a rezsimet ért kritikáik miatt gyakorta kínzások vagy börtön várhatott. Hasonlóképpen a rendszert bíráló lapok kiadását is ellehetetlenítette a katonai uralom.

A média szigorú ellenőrzése a katonai kormányt felváltó, nagyszabású reformokat hirdető Thein Szein vezette civil adminisztráció hivatalba lépését követően kezdett enyhülni 2011-től. Tavaly augusztustól az újságírók már nem voltak kötelesek az állami cenzoroknak benyújtani munkáikat a publikálást megelőzőleg, majd folyó év decemberében került bejelentésre, hogy 2013. április 1-jétől kezdődően a magánkiadású lapok forgalomba kerülését is engedélyezik.

„Fél évszázadot vártunk erre a napra” – mondta Kin Maung Laj, a Golden Fresh Land – a hétfőn megjelent négy lap közül egyik – veterán szerkesztője az Associated Press hírügynökségnek. Az induló lapszámként meghatározott nyolcvanezer példány mind eladásra került hétfő reggelre. „Ez mutatja mennyit vártak az emberek a magánkiadású napilapokra” – tette hozzá.

A további három hétfőn kiadott napilap – a The Voice, The Union és a The Standard Time  – vezércikkeikben a hivatali korrupció felszámolására hozott intézkedéseket, a buddhista és muszlim lakosság közötti etnikai villongásokat, valamint az ellenzéki párt vezetőjének, Ang Szán Szú Kjí Japánba való látogatását tárgyalták. A Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért szintén a hónap folyamán tervezi megjelentetni saját napilapját. 

Dóczi Tamás

Friss hírek