Mutatjuk a listát: nem szerepelt jól Magyarország

Nem változott Magyarország rangsorolása az innováció terén tavalyhoz képest, továbbra is a harmadik, a „mérsékelt újítók” közé helyezi a 2013-as európai innovációs eredménytábla, amit kedden tett közzé az Európai Bizottság.

Az elmúlt egy évben nem történt észrevehető változás az EU- tagállamok innovációs helyezésében, a különbség ugyanakkor nőtt a jól és a szerényebben teljesítők között – mutat rá a 2013-as innovációs eredménytábla, amit kedden hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság.

Magyarország besorolása sem változott tavaly óta: Olaszország, Spanyolország, Portugália, Csehország, Görögország, Szlovákia, Málta és Litvánia társaságában továbbra is a harmadik kategóriába tartozik, ahol az úgynevezett „mérsékelt újítók” foglalnak helyet. Az ebbe a csoportba tartozó országok innovációs teljesítménye 50 százalékkal is elmaradhat az uniós átlagtól.

Négy tagállam – Lengyelország, Lettország, Románia és Bulgária – ugyanakkor még ennél is rosszabbul áll. Őket a sereghajtók, vagyis a „szerény innovátorok” csoportjába sorolta a Bizottság, és a 24 különböző szempont alapján vizsgált innovációs teljesítményük több mint 50 százalékkal marad el az EU átlagától.

A Bizottság szerint tavaly óta kilenc ország innovációs indexe romlott, szerény mértékben Magyarországon is. A legdrasztikusabb visszaesést (19 és 16 százalék) Bulgária és Málta teljesítményében regisztrálták.

Európa innovációs első ligáját továbbra is Svédország vezeti, szorosan a nyomában Németországgal, Dániával és Finnországgal. Az „üldözők” (innovációs követők) között van többek között Ausztria, Hollandia, Nagy-Britannia, Franciaország, Ciprus, Szlovénia és Észtország is.

„Az idei eredmények azt mutatják, hogy a gazdasági válság Európa egyes részein negatív hatást gyakorolt az innovációs tevékenységre. Az innovációba való befektetés kulcsfontosságú, ha meg akarjuk őrizni globális versenyképességünket és vissza akarjuk állítani a növekedést Európában” – nyilatkozta Antonio Tajani, az EU iparpolitikai biztosa.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »