Az orosz flotta visszatér a Földközi-tengerre

Az orosz haditengerészet állandó flottát készül állomásoztatni a Földközi-tengeren, hogy a térségben a szíriai polgárháború miatt egyre növekvő feszültségek között is képes legyen megvédeni Moszkva érdekeit.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a korábbi hadgyakorlatok sikereiből kiindulva úgy véli, az orosz haditengerészet megfelelő kapacitásokkal rendelkezik arra, hogy állandó flottát hozzon létre a Földközi-tengeren – tudósított a RIA Novosztyi. A bejelentést hosszas találgatások előzték meg, több orosz lap már február végén beszámolt arról, hogy a korábban átmenetileg a térségbe küldött hadihajók helyett állandó haditengerészeti jelenlétre lehet szükség. A Földközi- és a Fekete-tengeren zajlott le január 19-29 között a legnagyobb orosz hadgyakorlat a Szovjetunió felbomlása óta, melyben az északi, a balti, a fekete-tengeri és a csendes-óceáni flották hadihajói is részt vettek. A gyakorlat tapasztalatai nemcsak az új flotta felállításáról való döntésben játszottak fontos szerepet, hanem annak gyakorlati megtervezésében is jelentős hatásokkal bírnak majd.

Viktor Csirkov admirális, a haditengerészet főparancsnoka a múlt héten azt is bejelentette, hogy megkezdődtek a tényleges munkálatok az új földközi-tengeri flotta felállítására. Az admirális arról számolt be, hogy jelenleg a logisztikai rendszer kiépítése és a parancsnoki személyzet kiképzése jelenti a legfontosabb feladatokat. A földközi-tengeri haditengerészeti jelenlét biztosítására egyes források szerint 10 hadihajót és egyéb járművet vezényelnek, melyeket a jelenlegi flották állományából csoportosítanak majd át.

Moszkva a szovjet időkben rendelkezett utoljára állandó flottával a Földközi-tengeren, 1967 és 1992 között. Az egységben 30-50 hadihajó és kisegítő hajó szolgált, fő feladatuk pedig az amerikai flotta jelenlétének ellensúlyozása volt a stratégiai jelentőségű térségben.

Bár sem Sojgu, sem Csirkov nem említette a flotta felállításának pontos menetrendjét, biztosra vehető, hogy a logisztika és a vezetés kérdésénél fontosabb lesz majd a leendő flotta járműveinek és eszközeinek beszerzése. A hatékony logisztikai háttér kiépítése önmagában is meglehetősen nagy feladat lehet a jelenleg csak egyetlen, a volt Szovjetunió területén kívül található külföldi katonai bázissal rendelkező Oroszország számára. A szíriai Tartusz területén elhelyezkedő bázis emellett jelenleg pusztán az áthaladó hajók karbantartására és feltöltésére szolgál, és csupán négy, közepes méretű hajó fogadására alkalmas. Egy haditengerészeti kikötő funkcióinak betöltéséhez átfogó modernizálásra, számos fejlesztésre lenne szükség. A tervek szerint a logisztikai hátteret Tartusz mellett ciprusi, montenegrói és görög kikötők biztosíthatják majd, rotációs alapon. A modernizáció és fejlesztés szükségessége azonban nemcsak a tartuszi kikötőre, hanem az orosz haditengerészet legtöbb járművére és eszközére is vonatkozik – ebből következik, hogy a legfőbb kihívást a karbantartáshoz és fejlesztéshez szükséges anyagi háttér megteremtése jelentheti majd a földközi-tengeri flotta kiépítésénél.


Maga Sojgu is elismerte, hogy a haditengerészet általános állapota

nem nevezhető kielégítőnek, elsődlegesen azért, mert hosszú ideje nem állítottunk már hadrendbe új hajókat, továbbá a karbantartás követelményeinek betartását sem ellenőriztük. A flotta jelentős része meghosszabbított időtartamon szolgál a karbantartások között, miközben több olyan hajóval és egyéb járművel rendelkezünk, melyeknek felszerelése csak korlátozásokkal használható” – nyilatkozta a védelmi miniszter a RIA Novosztyinak.

A Pravda szerint legalább két-három évre van szükség ahhoz, hogy az orosz haditengerészet elegendő erőforrással rendelkezzen a földközi-tengeri átcsoportosításhoz, és modernizálja a szükséges hadihajókat és kisegítő járműveket.

Az orosz haderő átfogó reformjába és a haderő eszközeinek általános modernizációs folyamatába illeszkedő földközi-tengeri haditengerészeti jelenlét nagymértékben hozzájárulna az ország stratégiai identitásának megújításához, Moszkva presztízsének növeléséhez. A Nyugat eddig nem tekintette komoly fenyegetésnek az egyre jelentősebb orosz érdeklődést a Földközi-tenger térsége iránt – az új flotta felállításával azonban ez a hozzáállás is változhat majd. A kérdés az, hogy valóban megvalósul-e a kezdeményezés, avagy pusztán egy erődemonstrációs blöff marad Oroszország nagyhatalmi törekvéseinek hangsúlyozására.

Szálkai Kinga

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »