Hillary Clinton: szép és jó, de nem túl lenyűgöző örökség?

Sikeres ügyvéd, first lady, szenátor, külügyminiszter. Hillary Clinton sokoldalú közéleti szereplésének egy fontos állomása zárult le azzal, hogy nem vállalta Barack Obama második ciklusában a külügyminiszteri poszt betöltését. Vajon karrierje végére ért vagy tervezi a 2016-os elnökválasztáson való indulást?

Hillary Rodham Clinton felettébb népszerű volt külügyminiszterként, elemzők szerint azonban nem sorolható a legnagyobbak közé. Szerintük a komoly kérdések kapcsán nyomába sem érhet neves elődeinek, többek között Dean Achesonnak vagy Henry Kissingernek.

Hillary tevékenységének gyümölcsei valószínűleg inkább hosszú távon lesznek majd szembetűnőek. Sokat foglalatoskodott a női jogok védelmével, a melegjogokkal, a harmadik világ feljesztésével, az internet szabadságának promotálásával. Széleskörűen támogatott ezekkel kapcsolatos kezdeményezéseket és szervezeteket, pártfogásukra új tisztviselőket nevezett ki, a legtöbb ilyen próbálkozás azonban egyelőre kezdetleges szinten van. 

Ugyanakkor napjaink leginkább fejfájást okozó külpolitikai konfliktusait nem sikerült orvosolni szolgálatának négy éve alatt – Irán, Észak-Korea, Afganisztán, Pakisztán, az arab-izraeli konfliktus még mindig megoldásra váló problémát jelentenek. Ez nyilván nem egyértelműen Hillary hibája, de csökkenti örökségének értékét. 

Az Obama elnökség új diplomáciai taktikáját szívesen fogadták a nagyvilágban. Ennek lényege, hogy az eddigi egyedüli-szuperhatalom-az-USA benyomást keltő külpolitikát félretették, és inkább a valós helyzetet értékelve, a feltörekvő hatalmakkal karöltve igyekeznek kiépíteni az új világrendet.

Billary

Eleanor Roosevelt óta Hillary volt az első first lady, aki aktívan részt vett a politikaformálásban, a Fehér Ház nyugati szárnyában külön irodát is fenntartott. Kritikusai gyakran vádolták azzal, hogy elnökösdit játszik, emellett kompromisszumra képtelennek és túlságosan megosztónak bélyegezték.

First ladyként egy Hillarycare néven elhíresült program megvalósításán dolgozott. Ez egy átfogó javaslat volt, mely megkövetelte volna a munkaadóktól, hogy a munkavállalók számára egészségügyi fedezetet biztosítsanak. A javaslat nem kapott elég támogatást ahhoz, hogy akár a Képviselőház, akár a Szenátus megvitassa, holott mindkét kamarában a Demokrata Párt volt többségben, ezért 1994-ben a terv elbukott.

Bill Clinton elnöksége során Hillarynak és neki több botránnyal is szembe kellett néznie, ilyen volt a hírhedt Lewinsky-ügy is. Monica Lewinsky gyakornok volt a Fehér Házban, akivel az elnök viszonyt folytatott. Ez hosszadalmas procedúra során került napvilágra, Billt végül a kapcsolat tagadásáért impeachment-eljárásnak vetették alá, amely azonban nem mozdította el hivatalából. 

Obama riválisaként

2008-ban Hillary ringbe szállt a Demokrata Párt elnökjelöltségének megszerzéséért. Erős kontrasztban állt az üstökösnek számító Obamával, aki élettörténetével, szónoki tehetségével és karizmájával jobban tudott hatni a tömegekre. A jelölésért vívott kemény harcban a jelöltek néha már-már túl kemény szócsatákat vívtak, ami feszültséget okozott a párton belül. Mikor végül Obama nyerte el a jelölést, a riválisok békét kötöttek, Hillary a továbbiakban részt vett Obama kampányában is. 

Smart power

Az LA Times Hillary örökségét szépnek, de nem lenyűgözőnek nevezi. Hillary szerint ez bármelyik külügyminiszterről, bármelyik elnökségről elmondható. 

Ha visszatekintünk 2009-re, az örökség, amelyet az Obama-adminisztráció kapott, nem nevezhető az amerikai diplomácia fénykorának. Köszönhetően a háborúnak Irakban és Afganisztánban illetve a gazdasági válságnak, a világ hite megrendült az Egyesült Államok vezető szerepében, gazdasági rendszerében, kormányában. 

Az Obama-elnökség, így Hillary külügyminisztersége azt a célt tűzte ki, hogy megváltoztassa a külügyi igazgatás jellegét és hangvételét. 

Legnagyobb sikernek az Iránra és Észak-Koreára kivetett szanciókat illetve a Burma felé való nyitást említi. Nagy népszerűségét leginkább a líbiai események árnyékolták be. A támadások kereszttüzébe került az állítólagosan elmulasztott biztonsági intézkedések miatt. Elismeri, tudatában volt a térségben növekvő feszültségnek, azonban soha senki, sem a nagykövet, sem a biztonsági szakértők nem javasolták a misszió befejezését. 

A nagy kérdőjel, 2016

Hillary egyelőre nem gondolkodik azon, hogy 2016-ban újra indulna az elnökjelöltségért. Szakértők szerint ezúttal minden esélye meglenne a győzelemre, ami az Egyesült Államok első női elnökévé tenné. 

A közelmúltban egészségügyi problémái miatt néhány napra kórházba kényszerült az egyébként rendkívül energikus Hillary. Egy utazás alkalmával vírusos fertőzést szedett össze, melynek következtében kiszáradt, elájult, agyrázkódást szenvedett, ami vérrögöt okozott. 

A hirtelen rázuhanó szabadságban szeretne több időt szentelni családjára, amely saját elmondása szerint teljes mértékben filantróp, életük a közszolgálat. A jövőben nagyobb energiával szeretne részt venni Bill alapítványának munkájában, továbbra is szívügyének tartja a női jogok promotálását és védelmét, egyelőre azonban szeretné kiélvezni a betáblázottság- és felelősségmentes életet.

Haszonits Eszter

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »