Teréz Anya: szent vagy csak legenda?

Kanadai tudósok kutatásokat végeztek, hogy kiderítsék: ha Teréz Anya valóban milliók felett rendelkezett, miért lehetséges az, hogy a legtöbb általa alapított létesítményben nyomorogtak a betegek, és megfelelő orvosi ellátás híján sokszor bele is haltak betegségeikbe.

Kanadai tudósok állítják, Teréz Anya csupán egy reklámfogás volt, aki annak ellenére, hogy egy vagyon felett rendelkezett, gyakran silány körülmények között adott otthont a szegényeknek és a betegeknek.

Az India Times ellentmondásos írásában a szerzők azt állítják, hogy Teréz Anya ugyan meglátta a szépséget az elnyomottak szenvedéseiben, de sokkal inkább támogatta őket imáival, minthogy orvosi ellátást biztosítson számukra. Mindeközben a kutatók szerint a Vatikán egy PR cselhez folyamodott, ugyanis figyelmen kívül hagyta a híreszteléseket gyanús pénzügyleteivel és összeköttetéseivel kapcsolatban, így elállva az 5 éves várakozási időtől boldoggá avatták őt.

Az egyik kutató, a Montreal Egyetem munkatársa, Serge Larivee az iskola honlapján a következőket tette közzé: „Ismerve Teréz Anya takarékos jellemét, felmerülhet a kérdés, hová tűntek a legszegényebbek számára gyűjtött milliók?”

A kutatás állítja, hogy a közkedvelt apáca 517 misszión vett részt 100 különböző országban, de a betegek többsége nem kapott megfelelő ellátást, és sokakat hagytak meghalni – olvashatjuk az egyetem honlapján. Ezen felül a Vatikán állítólag figyelmen kívül hagyta egy orvos jelentését, aki megállapította, hogy Teréz Anya csodával határos módon meggyógyított egy nőt, aki tuberkulózistól és petefészek cisztától szenvedett.

A kutatók a következtetéseikre azután jutottak, hogy megvizsgálták az eredeti kutatásokon alapuló műveket Teréz Anya munkásságáról. A megállapításokat egy francia nyelvű, vallásról és tudományról szóló folyóiratban tették közzé, ahol a hivatkozások között találhatunk orvosi szaklapokat, és Christopher Hitchens brit újságírót, aki Teréz Anyát egész egyszerűen „csalásnak” nevezi.

Több kutató már korábban is bírálta a munkásságát: Meg Greene 2004-ben közzétett írásában hozta nyilvánosságra az orvosi szakértelem hiányát és az elhanyagolt körülményeket egy Teréz Anya által alapított létesítményben, Kalkuttában.

A Nobel-békedíj honlapja azonban sokkal pozitívabban értékeli a tetteit. Kiemeli korai munkásságát Kalkutta nyomornegyedében, mivel „ténylegesen segítette a legszegényebbeket a világ számos országában”, és ezzel hozzájárult a rend megteremtéséhez ezekben a térségekben. Nem mellesleg azt még az egyetemi újság is elismeri, hogy Teréz Anya öröksége egy egész generációnyi humanitáriust inspirált és inspirál ma is.

Sutus Nikolett

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »